avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor asociatie club dans sportiv
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor asociatie club dans sportiv

1. Pentru infiintarea unei asociatii club sportiv cu 4 membri fondatori este necesara mentionarea in statut/act constitutiv si a organelor de control - cenzor. Pentru ca suntem la inceput, putem mentiona in statut doar faptul ca activitatea de control va fi exercitata de un membru ales/numit de AdGen/ConsDir care nu face parte din ConsDir si ca, in cazul in care situatia o cere, AdGen/ConsDir va alege/numi un cenzor din afara asociatiei? Nu am vrea sa mentionam in statut nume si date de identificare pentru cenzor pentru ca am inteles ca orice modificare ulterioara se face cu act aditional la judecatorie si dorim sa evitam complicatii. Este obligatorie mentionarea numelui si datelor cenzorului?

2. Noi ne-am gandit ca deocamdata activitatea de cenzor o poate desfasura cel de-al patrulea membru fondator care nu va face parte din ConsDir, insa nu este expert contabil/contabil autorizat; este obligatoriu sa fie expert contabil/contabil autorizat? Poate semna raportul anual daca nu este expert contabil/contabil autorizat?

2. In cazul in care asociatia depaseste la un moment dat 15 membri si devine obligatoriu pentru asociatie cenzorul si raportul acestuia la final de an, cenzorul trebuie sa fie obligatoriu expert contabil/contabil autorizat? Poate semna raportul anual daca nu este expert contabil/contabil autorizat?

Am inteles ca trebuie un expert contabil in cadrul comisiei de cenzori daca asociatia depaseste 100 de membri, insa nu imi este clar daca cenzorul trebuie sa fie expert contabil/contabil autorizat in cazul in care asociatia are sub 15 membri si in situatia in care asociatia are 15-99 membri?


Multumesc frumos anticipat!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 12:48, 11 Iulie 2014
E nevoie de cenzor numai la peste 15 membri. Sub 15 membri daca doriti puteti alege cenzori, chiar din afara asociatiei, dar nu e obligatoriu. Evident ca nu are voie sa faca parte din CD. Cel mai bine scrieti in statut ca Aduanrea Generala poate alege, daca considera oportun, un cenzor, iar cand numarul de membri depaseste 15 alegerea unui cenzor e obligatorie iar daca numarul de membri depaseste 100, Adunarea Generala va alege o comisie de cenzori formata din 3 persoane dintre care unul va fi expert contabil sau contabil autorizat si doua persoane vor fi obligatoriu membri ai asociatiei.... Nu prea are rost de la inceput sa alegeti cenzor daca sunteti putini.... Cenzorul nu trebuei sa aiba nicio calificare speciala - exceptie e la asociatia cu peste 100 de membri, cand minim UNUL dintre cenzori trebuie sa fie exprt contabil sau contabil autorizat, ceilalti pot sa nu aiba nicio pregatire sau certificare de profil, dar e recomandabil sa aiba cunostinte de profil, ca altfel au nevoie de ajutoare / consiliere de specialtiate ca sa isi faca treaba.... In principiu cenzorii sunt ochii si urechile AG verificand ce face CD si eventualul executiv, nu fac control financiar preventiv, nu cerifica si nu raspunde de legalitatea si regularitatea operatiilor, doar verifica, iau act si raporteaza catre AG - deci un rol mult diferit de ce este si face un cenzor la o firma sau la o asociatie de proprietari! Multi fac confuzii....
Multumesc foarte mult!
Daca totusi am numit un cenzor, la sfarsit de an cand se depune bilantul este obligatoriu raportul cenzorului chiar daca suntem doar 4 membri deocamdata? Sau raportul se face doar dupa ce s-au depasit 15 membri?
Logica mea imi spune ca atata timp cat am numit un cenzor, deci el exista, trebuie sa existe si acel raport, nu? Poti sa ai cenzor numit si sa nu apelezi la serviciile lui pentru ca sunt putini membri si nu e obligatoriu? sau atata timp cat ai numit cenzor esti obligat sa apelezi la el pentru raport?
Raportul cenzorului e necesar sa fie facut si pus printre anexele de la depunerea bilantului doar cand se depasesc cei 15 membrii. Dar daca aveti cenzor atunci puteti sa puneti raportul la bilant. Acest raport se prezinta/discuta/aproba sau nu, mai intai la adunarea generala de aprobare a situatiilor financiare pe anul precedent.
Multumesc frumos!
Exista interpretari diferie.
Intr-o opinie, daca ONG-ul si-a autoasumat sa isi numeasca cenzor desi nu era obligat sa o faca, acesta trebuie sa intocmeasca raport si acel raport ar trebui depus si el la organul fiscal odata cu situatiile financiare anuale. La fel, daca asociatia nu avea peste 100 membri si deci legea nu o obliga sa isi aleaga comisie de cenzori dar totusi a facut-o, ar trebui sa se anexeze si depuna la organul fiscal raportul comisiei de cenzori. Adica daca asociatia si-a autoasumat niste chestii peste nivelul cerut de lege ar trebui sa se tina de ele ca si cum era obligata....
Intr-o alta opinie, daca ONG-ul nu era obligat sa aiba cenzor sau comisie de cenzori, nu trebuie anexat la situatiile financiare raportul cenzorului sau comsiiei chiar daca acele organe exista si au facut rapoarte, doar ca ar trebui mentionat si argumentat expres acest lucru, ca sa nu apara suspiciuni si probleme ulteriaore, daca orgnul fiscal vede ca nu s-a anexat dar din actele ONG-ului, pe care le are la dosarul fiscal al ONG-ului, vede ca exista cenzor sau comisie de cenzori....
Personal consider ca a doua opinie este mai pertinenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor ong - asociatie culturala ccgmau ccgmau Buna ziua, Avem o asociatie culturala, cu 14 membrii asociati, cu cenzor stabilit prin statut si nominalizat in actul constitutiv. Mentionez ca cenzorul face ... (vezi toată discuția)
Obligativitate numire cenzor asociatie Mona_2014 Mona_2014 Buna ziua, In cazul unei asociatii cu 3 membrii, este obligatorie numirea unui cenzor? In statut se mentioneaza ca activitatea de control a gestiunii ... (vezi toată discuția)
Bilanțul anual pentru ong nikc10 nikc10 Pentru ONG cu mai putin de 15 membri, am inteles ca cenzorul nu este obligatoriu, dar o situatie financiara trebuie depusa la finante la sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)