avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Problema juridica infiintare ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Problema juridica infiintare ONG

In cazul unei asociatii infiintata in baza OUG 26/2000, posibilii membri fondatori si-au exprimat initial verbal sau prin email dorinta de a participa la infiintarea acesteia. Asociatia este creata, dar dupa un timp se constata ca Statutul si Actul constitutiv depus la obtinerea personalitatii juridice contin semnaturi care nu sunt ale majoritatii membrilor fondatori (false - vizibil diferite in cele doua documente Statut si Act Constitutiv). In mod cert din 37 de membrii fondatori ai asociatiei 34 nu au semnaturile lor pe aceste documente (Cele doua documente sunt atestate de un avocat iar cu siguranta persoana "imputernicita" (de cine??) sa dobandeasca personalitatea juridica este una din cele ce are semnatura corecta)

Care este situatia juridica a acestei asociatii? Care sunt responsabilitatile membrilor fondatori in acest caz? Asociatia, desi au trecut 4 ani de la dobandirea personalitatii juridice, poate fi desfiintata prin dovada neindeplinirii conditiei de acord al membrilor fondatori?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:57, 1 Mai 2014
Cam dubios! Chiar 34 din 37 sa nu fi participat la sedinta de constituire? Si acum dupa 4 ani? Exista atunci posibilitatea sa se conteste in justitie, la inregistrare.
Treaba cu exprimarea verbala si prin email a intentei de a fi membru fondator. Cel putin si-au dat datele din buletin. Deci partea asta e in regula. Eu zic ca nu puteti sa lichidati asociatia pe aceste motive.
Vazut din exterior totul pare dubios. Privind insa in detaliu, deoarece membrii fondatori sunt din toate colturile tarii, se poate intelege de a fost asa. Persoana care a colectat datele personale, si care se pare ca avea un interes sa constituie aceasta asociatie, nu a mai avut rabdare sa realizeze si ultimul pas cum trebuie si probabil a rezolvat in felul asta. De ce peste 4 ani? Nimeni nu si-a pus problema vreunei "probleme" decat mai tarziu, descoperirea a fost facuta acum 2 ani cand s-a obtinut o copie de la judecatorie dupa dosar. Cu certitudine cel putin acei 34 membri nu au semnat. Din cate inteleg, acum este prea tarziu pentru a constesta ceva? dar care este situatia celor 34, sunt sau nu membri?
Sunt membri fondatori ai asociatiei , atata timp cat nu s-a constatat ca semnatura lor este falsa si ca nu si-au exprimat vointa de a fi membrii ai acelui ONG.
COnform OG 26 / 2000, actele constitutive trebuiau atestate avocatial sau autentificate notarial, si apoi persoana imputernicita de AG personal sau indirect printr-un imputernicit de exemplu avocat depunea la judecatorie actele.... Deci cineva e evident vinovat de fals si ar trebui sa se aleaga cu condamnare penala... In plus, sedinta de adunare generala de constituire trebuia sa aiba loc efectiv, cei care nu puteau participa personal putand fi reprezentati de alta persoana, prin procura autentica notariala sau, daca reprezentantul era avocat, prin imputernicire avocatiala, trebuia sa exista vot pentru alegerea organelor de conducere etc. Toti care se va dovedi ca au semnat acel PV de AG din care ar rezulta ca a existat sedinta de constituire si au fost prezenti acei oameni si se dovedeste ca nu e asa ar trebui in opinia mea sa raspunda juridic..... Sper ca cine a "descoperit acum" situatia este nou intrat in asociatie si nu a stiut in ce intra..... La orice sedinta AG, inclusiv cea de constituire, exista si cvorum de sedinta si cvorum de decizie, deci in opinia mea, spre deosebire de de sedinte de Consiliu Director, o sedinta AG nu se poate desfasura prin corespondenta, ca nu poate exista acea interactiune intre membri, deliberarea inainte de a lua decizia.... cine nu putea fi prezent nici personal nici prin reprezentare, putea sa intre membru ulterior.... Si consider ca nu trebuia avocatul sau notarul sa accepte sa ateste respectiv autentifice actul constitutiv initial si Statutul la o AG de constituire daca nu au semnat in fata lui toti fondatorii, fiind un act de dispozitie asa ceva... asa ceva - atestarea indirecta - ar trebui admis doar la AG periodice dupa ce exista asociatia.... din pacate legislatia nu e clara in acest sens si sunt interptetari si parctici diferite....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare consiliu director Lumi_Elena Lumi_Elena Bună ziua, Vă rog să mă ajutaţi in următoarea situaţie. Un ong infiintat in 2015 are 3 membri fondatori. Tot ei au constituit si consiliul director, ... (vezi toată discuția)
Membrii fondatorii persoane din strainatate? eudia eudia ONG-ul pe care doresc sa-l infiintez va avea ca membrii fondatori 2 cetateni romani care traiesc in Austria si respectiv Luxemburg. Este in regula daca vom ... (vezi toată discuția)
Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)