avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membrii fondatorii persoane din strainatate?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membrii fondatorii persoane din strainatate?

ONG-ul pe care doresc sa-l infiintez va avea ca membrii fondatori 2 cetateni romani care traiesc in Austria si respectiv Luxemburg. Este in regula daca vom avea AG online si eventualele lor semnaturi trimise scanat sau trebuie sa fie toate semnaturile in original? Stiu ca exista si varianta semnaturilor electronice, dar vreau sa evit daca se poate aceste cheltuieli suplimentare.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:06, 11 Ianuarie 2019
La infiintare, fondatorii trebuie sa semneze actul constitutiv si statutul ( si eventualul proces-verbal / extras de proces-verbal de sedinta de constituire, daca se opteaza sa se faca un asemenea act separat de Actul COnstitutiv) olograf ( sau, teoretic, cu semnatura electronica extinsa sau calificata, dar cred ca instantele de la noi fac ochii cat cepele daca depui in registratura dosarul cu unele documente doar in format electronic, semnate electronic....) personal, sau semnat olograf prin reprezentant, caz in care acesta ar trebui sa aiba procura notariala sau imputernicire avocatiala cand e vorba de infiintare ( la modificari ulterioare de acte constitutive majoritatea instantelor nu cer act semnat de toti membrii care au participat la sedinta AG,,,, ).

Puteti tine sedinta desigur si online sau prin corespondenta, insa cum actul constitutiv si statutul trebuie semnate olograf de fondatori si trebuie atestate avocatial sau autentificate notarial, nu e fezabil sa listeze si semneze fiecare sau sa circule de la unii la altii prin posta / curier documentele.... SOlutia practica este ca cei care sunt in strainatate sa faca procuri autentice (apostilate si traduse legalizat, daca e cazul) pe numele cuiva care este in tara, si care va semna in locul lor originalele in fata avocatului care face atestarea.....

Cat despre semnaturile scanate, trebuie sa stiti ca nu au absolut nicio valoare legala, pentru ca nu se poate verifica tehnic daca actul scanat este ala, sau s-a scanat sau compus in ceva soft de grafica un document cu un text si semnatura s-a preluat din alt document..... deci e aceeasi valoare ca un e-mail simplu sau un document electronic nesemnat....
multumesc frumos! Dar aceste persoane ar putea sa ma imputerniceasca pe mine pentru semnarea in locul lor?
Asa cum am scris deja, "SOlutia practica este ca cei care sunt in strainatate sa faca procuri autentice (apostilate si traduse legalizat, daca e cazul) pe numele cuiva care este in tara, si care va semna in locul lor originalele in fata avocatului care face atestarea..... ". Aceal "cineva care este in tara" poate fi orice persoane cu capacitate deplina de exercitiu, cel mai bine un alt membru fondator, dar ar putea fi si cineva care nu urmeaza sa devina membru.... Deci evident ca puteti fi si Dvs....

eudia a scris:

multumesc frumos! Dar aceste persoane ar putea sa ma imputerniceasca pe mine pentru semnarea in locul lor?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema juridica infiintare ong cfsoft cfsoft In cazul unei asociatii infiintata in baza OUG 26/2000, posibilii membri fondatori si-au exprimat initial verbal sau prin email dorinta de a participa la ... (vezi toată discuția)
Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor maneaciprian17 maneaciprian17 Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la statutul si actul constitutiv al asociatiilor. Autentificarea acestor documente ce presupune? Este ... (vezi toată discuția)
Incheiere acte retragere membru fondator asociatie ClaudeStoica ClaudeStoica Buna ziua, in situatia in care un membru fondator al unei asociatii isi manifesta dorinta de retragere din Asociatie(asociatia are doar 3 membri, in cadrul ... (vezi toată discuția)