avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Transfer de proprietate prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Transfer de proprietate prin mediere

Buna ziua,
In cazul unui teren (agricol) supus vanzarii, m-ar interesa daca transferul de proprietate se poate face prin mediere. Terenul are cadastru si e intabulat. Stiu ca va fi nevoie de taxa de 20 de lei la depunerea cererii de autentificare a acordului de mediere si de jumatate din val. taxelor de timbru.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: liliana64 , utilizator 08:51, 5 Mai 2014
Exista aceasta posibilitate insa din textul acordului trebuie sa reiasa un conflict care a fost rezolvat prin mediere. Daca va scrie ca e un simplu transfer de proprietate ar putea fi asociat cu o vanzare cumparare si ati putea sa nu beneficiati de facilitati fiscale.
Legal , obligatia platii impozitului aferent transfer drept de proprietate revine vanzatorului
Daca partile convin amiabil asupra platii,acestea pot contribui cu cota convenita
Orice mediere referitoare la transferul de proprietate prin vanzare al unui teren agricol extravilan (presupunand ca exista un conflict cu privire la acest lucru, altfel vorbim despre o falsa mediere si acordul ar putea sa nu fie incuviintat de instanta) trebuie sa aiba loc tinand cont de prevederile Legii nr. 17/2014.

Vorbim deci despre respectarea dreptului de preemtiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, in caz contrar tranzactiile putand fi anulate, daca ofertele nu vor fi facute in primul rand preemtorilor. Prevederile Legii 17/2014 nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune autentificate anterior intrarii in vigoare a legii (11 aprilie 2014) si nici instrainarilor intre rude pana la gradul al treilea, inclusiv.

Poate fi vorba despre un conflict intre preemtori, caz in care medierea ar putea fi o solutie foarte buna. Daca este vorba despre partaj, iesire din indiviziune, succesiune etc, medierea poate fi, de asemenea, o solutie pentru rezolvarea unui astfel de conflict.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
mediator_comeaga, utilizator
Exact la Lg.17/2014 faceam referire. Notarul spune ca trebuie afisata obligatoriu la primarie intentia de vanzare, urmand ca dupa un anumit interval de timp (aprox.30 de zile), vanzatorul sa se decida asupra unui anumit comparator. Dar daca cumparatorul este stiut deja? Legea obliga la intocmirea unei liste cu potentiali cumparatori, dupa care vanzatorul sa se orienteze asupra unuia dintre ei?
In cazul de fata situatia este extreme de clara: se stiu deja, atat vanzatorul cat si cumparatorul.
Vanzatorul nu intentioneaza sa gaseasca alt comparator.
Ideea este ca cei doi s-au prezentat inca din luna ianuarie la notar, ulterior au fost facute cadastrul si intabularea, iar acum, dupa aproape 4 luni, actele nu sunt gata, iar notarul i-a anuntat ca este obligatorie afisarea la primarie, apoi o luna de asteptare, apoi sa se prezinte ptr intocmirea actelor.In plus, taxe notariale extreme de mari avand in vedere valoarea tranzactiei. Pe scurt: este medierea o solutie in aceasta speta?
Nu este o solutie, obligatia legala este cea despre care v-a vorbit notarul. Daca ati fi facut in ianuarie un antecontract (autentic, la notar), nu ar mai fi fost cazul sa indepliniti aceasta obligatie.

De la intrarea in vigoare a Legii 17/2014, nu mai puteti vinde cui doriti un astfel de teren decat daca preemtorii pe care i-am enumerat nu isi manifesta in termenul legal dorinta de a face uz de dreptul lor de a cumpara.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare teren agricol marinpreda marinpreda Am un antecontract de vanzare-cumparare (sub semnatura privata), neautentificat la notar., incheiat in 2011. Pana in prezent cumparatorul nu a solicitat in ... (vezi toată discuția)
Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza vanzatorului silvia77 silvia77 Buna ziua. Am cumparat pamant, l-am achitat integral in prezenta notarului dar actele nu s-au putut perfecta pentru ca vanzatorul nu a facut cadastru si ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)