avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă mediu, actiuni impotriva calamitatilor naturale
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

mediu, actiuni impotriva calamitatilor naturale

Buna ziua.
Va supun atentiei urmatoarea speta.
Destinatie: mediu rural - un sat dintr-o comuna.
In urma cu aproximativ 40-50 ani, o comunitate de 7-8 familii cu proprietati invecinate, amplasate pe un versant de deal cu o inclinatie a pantei apreciabila si in diagonala, panta cultivata de-a lungul anilor cu vita de vie, pomi fructiferi si arbusti si pomi (frasin, stejar, fag, rugi, muri etc.), au convietuit in foarte bune relatii, multe dintre acestea fiind rude unele cu altele.
Datorita pozitiei acestor proprietati, de fiecare data cand anii ploiosi s-au manifestat cu ploi torentiale, aluviunile create de pamantul lucrat si apa din belsug, au provocat inundatii in curtile si gospodariile acestora aflate la poalele dealului.
Pentru evitarea acestor probleme, proprietarii domeniilor implicate in furiile naturii au hotarat si executat santuri oblice de la un capat la celalalt al versantului dealului, inclinatia acestora fiind directionata catre o valcea/vale care colecta toate apele pluviale de pe deal.
Batranii s-au dus, rand pe rand.
Au urmat copii si mai recent, nepotii.
Fiind unul dintre acestia din urma, am constatat in ultimii ani, cu ocazia fiecarei ploi torentiale, dar si a zapezilor abundente, accentuarea viiturilor de pe proprietatea mamei mele care au dus la inundarea gospodariei si a fantanii proprii.
Am cercetat cauzele producerii acestor urmari si am constatat, pe teren, ca toate santurile factute atunci de strabunici, bunici si parinti s-au astupat cu pamant, uscaturi, frunzis, arbusti crescuti necontrolat etc.
Am hotarat refacerea acestora si am reprodus aceste mici viaducte atat pe terenul meu, cat si pe un teren invecinat nelocuit si neingrijit, rudele mostenitoare nefiind interesate decat de vinderea proprietatii, nu si de ingrijirea si intretinerea acesteia.
De la aceste doua propietati si pana la acea valcea de colectare a apelor de pe versantii dealului, mai sunt 3 propietati.
Cu cei 2 proprietari aflati chiar in partea de langa valcea am ajuns la aceeasi concluzie de refacere a santurilor.
Cum orice padure are si uscaturi, bine-nteles ca si in acest caz trebuia sa existe un astfel de exemplar, care de altfel nu este mostenitor direct al fostilor proprietari, este oarecum recent stabilit pe aceste meleaguri, circa 10 ani.
Urmarea actiunii mele, a atras suparari mari acestuia, procedand la reclamarea familiei mele la primaria comunei si la directionarea santurilor de pe proprietate sa, catre proprietatea invecinata, nelocuita, care ne desparte.
Cum era si firesc, toate apele provenite de la ploi se abat acum catre gospodaria noastra.
Va solicit un punct de vedere si recomandari pentru actiunile mele viitoare.
Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Calamitati naturale valeriandinu valeriandinu Ploile torentiale din ultimii ani au adus aluviuni de pe versantii unui deal inund curtea, fantana si cultura de vita de vie. Cui ne adresam pentru gasirea ... (vezi toată discuția)
Calamitati naturale valeriandinu valeriandinu Ploile torentiale din ultimii ani au adus aluviuni de pe versantii unui deal inund curtea, fantana si cultura de vita de vie. Cui ma adresez pentru gasirea ... (vezi toată discuția)
Administrare proprietate invecinata valeriandinu valeriandinu Buna ziua. Familia mea detine in mediul rural o proprietate cu deschidere la soseaua principala a comunei. Pe latura de nord exista o proprietate al carui ... (vezi toată discuția)