avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... se poate face recurs in casatie?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

se poate face recurs in casatie?

Am o cunostiinta care a primit 2 ani cu suspendare conditionata pentru o infractiune care in legea veche era pedepsita intre 2 si 7 ani dar in legea noua e doar intre 1 si 5 ani. Decizia e definitiva. I s-a aplicat metoda globala a legii mai favorabile. La putin timp da ICCJ o decizie prin care zice ca trebuie legea mai favorabila sa se aplice pe institutii autonome.

Unul din cazurile in care se poate face recurs in casatie e art. 438 alin 12 codul de procedura penala: s-au aplicat pedepse in alte limite decat cele prevazute de lege.

Dar problema e ca 2 ani e si intre 2 si 7 ani, dar si intre 1 si 5 ani. Totusi pedeapsa s-a aplicat pe articolul din codul vechi (2-7 ani) in loc sa se aplice pe cel din codul nou cum a hotarat ICCJ ca trebuie sa se aplice. Poate avea success cu un recurs in casatie?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:47, 20 Mai 2014
E vreo alta modalitate in afara recursului in casatie prin care se poate rejudeca pe intervalul 1-5 ani? Practic in aceasta situatie se poate zice ca nu s-a respectat legea din moment ce ICCJ a zis ca trebuie pe institutii sa se aplice. Nu exista cai de atac pentru orice situatie in care legea nu e respectata? Pentru a se putea repara ce anume nu s-a respectat (incadrarea pe un articol din vechea lege cand mai favorabila ar fi fost incadrarea pe articolul din legea noua)?
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
ContSters224507, utilizator
Ulterior, CCR a decis că legea penală mai favorabilă va fi aplicata prin metoda globala, asta nu cred ca ati citit.
"Conform specialiștilor consultați de ZIUAnews, motivarea CCR ar putea arăta chiar întărirea deciziei ÎCCJ, în sensul în care judecătorul poate aplica instituțiile autonome așa cum sunt ele reglementate în legea mai favorabilă, fără însă a compune o instituție din prevederi mai favorabile din legi diferite."

[ link extern ]
Este greu de spus dar puteti incerca.
Referitor la CCR nu cred ca este cum cred acesti specislisti dar se poate sa fie si asa cum ziceti.
Din moment ce Curtea Constitutionala a fost sesizata trebuia sa se pronunte.

Eu sunt de acord cu aplicarea legii pe institutii juridice deoarece ca avocat trebuie sa imi apar clientii.
Exista argumente juridice si pro si contra...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza? Imparatul Imparatul Poate fi un inculpat pedepsit cu cuantumul si anii de pedeapsa din noul cod penal, pentru 3 fapte? Din noul cod, pentru ca anii de pedeapsa sunt mai ... (vezi toată discuția)
Legea penala mai favorabila emil_online emil_online am o nelamurire pt dezbaterea in principiu a legii penale mai favorabile raportat la art. 161 din noul cod penal, respectiv regula imprescriptibilitatii ... (vezi toată discuția)
Modul de aplicare a legii mai favorabile ContSters304069 ContSters304069 Legea mai favorabila se aplica global? Adica daca judecatorul retine o prevedere mai favorabila pentru o infractiune dintr-o anumita lege toate celelalte ... (vezi toată discuția)