avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se calculeaza?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se calculeaza?

Poate fi un inculpat pedepsit cu cuantumul si anii de pedeapsa din noul cod penal, pentru 3 fapte? Din noul cod, pentru ca anii de pedeapsa sunt mai mici.

Dar pot fi contopite dupa vechiul cod, deoarece se absorb toate in cea mai grea?
Ca daca se contopesc dupa codul penal nou e cam nasoala problema.

Se poate face asa ceva?

Daca da, exista vreun text de lege ce permite asa sa se aleaga ce e mai bun din codul penal si codul de procedura vechi si nou?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 20:36, 12 Mai 2014
Daca toate cele 3 fapte sunt savarsite inainte de intrarea in vigoare a noului cod penal, se poate contopire dupa regulile vechiului cod si limitele de pedeapsa dupa noul cod.
Se aplica legea mai favorabila si aceasta este: pedepse dupa noul cod si cumul juridic dupa vechiul cod.
Daca cel putin o fapta e savarsita dupa intrarea in vigoare a noului cod si contopirea va fi dupa noul cod.
Sunt savarsite in vechiul cod penal. Dar care este textul de lege, sau ce lege arata asta?
Ieri, CCR a decis că legea penală mai favorabilă se aplică global, dna avocat.
Si cum ramane cu institutiile distincte de drept? Tocmai ce se daduse dezlegare a drept a problemei prescriptiei de catre ICCJ.
Ex: Cuantum pedepse (si uneori alte incadrari) dupa noul cod si prescriptia pe vechiul cod ca lege mai favorabila. Avem doua legi aici, da?
Care ar fi legea mai favorabila in cazul mentionat mai sus, ori veche ori noua, luata global? Mi se pare greu de crezut.
Daca insa exemplul dat de dvs. (nu am apucat sa verific decizia CCR) se refera numai la contopiri, sa zicem ca accept solutia :) Glumesc, trebuie sa verific.
www.avocatnet.ro/content/art...
Exact aceeasi intrebare cu prescriptia.
Da ce sa zic.... Aberant.

Alte discuții în legătură

Intreruperea cursului prescriptiei vodzila57 vodzila57 Buna dimineata, Conform Deciziei curtii constitutionale 1092/18.12.2012 si deciziei ICCJ nr.2/2014, prescriptia reprezinta o institutie complet autonoma ... (vezi toată discuția)
Modul de aplicare a legii mai favorabile ContSters304069 ContSters304069 Legea mai favorabila se aplica global? Adica daca judecatorul retine o prevedere mai favorabila pentru o infractiune dintr-o anumita lege toate celelalte ... (vezi toată discuția)
Lege mai favorabila intre art. 321 vechiul cod penal si art. 371 noul cod penal cezarad cezarad Doresc sa inteleg si eu de ce art. 321 din Vechiul cod penal poate aparea ca fiind o lege mai favorabila decat art. 371 Noul cod penal ? In esenta, limitele de ... (vezi toată discuția)