avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

In urma unui loc de munca destul de toxic, o cunostinta destul de apropiata si-a dat demisia din cadrul firmei in care lucra.

La momentul demisiei, a invocat demisia fara preaviz, acesta nefiind acceptata de catre angajator.

In urma acestei cereri, angajatorul a adus si acuzatii nefondate salariatului, conform carora intr-o perioada in care salariatul ar fi fost in concediu medical, nu ar fi fost prezent la adresa specificata in declaratia CM, ci undeva "la distractie".

In urma acestor acuzatii, salariatul a parasit locul de munca (dupa semnarea demisiei).

Aproximativ doua saptamani mai tarziu, salariatul a fost convocat sa se prezinte in viitorul apropiat la locul de munca, urmand a fi sanctionat de catre comisia de disciplina.

Intrebarea mea este: Ce urmari ar putea avea aceasta situatie si cum ar putea salariatul sa evite tot acest "tam-tam"?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 21 Mai 2014
Dupa incetarea CIM, in urma demisiei, salariatul nu mai poate fi sanctionat disciplinar.
In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Salariatul poate demisiona fara preaviz numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (art.81 alin.8 C.mun.)

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo baza legala de fi obligat sa exerciti preavizul de demisie de 20 de zile , conform contract . Cu alte ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract munca pe durata cercetarii disciplinare ionbar ionbar Buna ziua, Avem un caz mai deosebit si am nevoie de ajutorul dvs pentru a-l gestiona corect. Doi salariati s-au batut in timpul programului de munca in ... (vezi toată discuția)
Incetare contact de munca ContSters134265 ContSters134265 Acum o saptamana am depus cerere pentru incetarea CIM, incepand cu data de 09.12.2013. Angajatorul meu mi-a comunicat verbal ca este de acord, dar mi-a ... (vezi toată discuția)