avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dosar indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dosar indemnizatie

Am urmatoarea problema.
Am lucrat la un magazin si la un salon de infrumusetare (acelasi angajator) pana in dec 2013, cand am fost data afara verbal. La salon am semnat demisia de comun acord, la magazin nu am semnat nimic, acesta fiind inchis pt renovare. In ianuarie am aflat ca sunt insarcinata si am anuntat angajatorul, care mi-a spus ca mi-a inchis contractul de munca din decembrie, fara ca eu sa semnez ceva, insa mi-a sugerat sa ii trimit o demisie cu data actuala, ca poate ma poate "ajuta"cumva. Mi s-a parut suspect, asa ca am fost la Itm sa verific, unde am aflat ca nu imi inchisese contractul de munca. Intre timp, eu am fost angajata pe doua ore la o alta firma, iar acum in iunie am mai fost o data la Itm unde am aflat ca incontinuare imi merge cartea de munca de la magazin,desi magazinul s-a inchis.

Nu vreau sa pierd indemnizatia si nici nu stiu cum sa procedez mai departe. Ma poate sfatui cineva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 29 Mai 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Nu conteaza nivelul veniturilor si nici programul zilnic de lucru.
- De asemenea nu conteaza ca ati lucrat la mai mult angajatori in acelasi timp, important este ca in cele 12 luni eligibile sa aveti venituri din salarii, indiferent de la care angajator.

3. - Daca veti naste in octombrie 2014 cele 12 luni eligibile sunt noiembrie 2013 - octombrie 2014.
- Verificati daca in fiecare din aceste 12 luni ati avut / aveti avea venituri salariale sau din concedii medicale sau de maternitate.


Da, am avut, am si voi avea. Lucrez momentan cu contract de doua ore.
Nu stiu insa ce sa fac cu acel contract de munca de la magazin, care inca e valabil desi eu nu lucrez din decembrie acolo, iar magazinul s-a inchis de cateva luni.

Sa il las asa sau sa imi dau demisia ca sa mi-l inchida? Unde as putea sa ma adresez ca sa primesc o indrumare?
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati sau sa incetati toate contractele individuale de munca (CIM).

2. Puteti inceta acel CIM printr-o cerere facuta la angajator prin care solicitati incetarea raporturilor de munca cu acordul partilor, conf. art.55, lit.b) din Codul muncii.
Va multumesc pt raspuns. Am trimis angajatorului un e-mail cu demisia si cu rugamintea sa mi se trimita decizia de incetare a CM, precum si adeverinta. Raspunsul a fost "FO". In engleza fiind abrevierea de la F**k off.

Urmeaza sa trimit si demisia prin recomandata cu conf de primire. Banuiesc ca acesta ar fi urmatorul pas. Apoi ce ma sfatuiti?
Luati legatura cu ITM care va poate ajuta sa rezolvati problema.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia ccc pana la varsta de 2 ani Mynodora24 Mynodora24 Buna ziua am si eu o intrebare am fost angajata timp de 2 ani la un magazin cu 4 ore apoi magazinul sa inchis si eu m-am angajat la o firma industriala sunt ... (vezi toată discuția)
Acordarea indemnizatiei crestere copil crsulici crsulici Buna ziua, Sunt in concediu de crestere copil pana la 1 august 2016 si sunt din nou insarcinata in 2 luni.Vreau sa imi dau demisia de la actualul loc de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil CISYK CISYK Buna ziua! Sunt insarcinata si in luna noiembrie ar trebui sa nasc. Problema este ca mi-am dat demisia de la fostul loc de munca in15 februarie 2012 unde am ... (vezi toată discuția)