avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT, PARTAJ SI CUSTODIE MINOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT, PARTAJ SI CUSTODIE MINOR

BUNA ZIUA, AM MAI MULTE INTREBARI.SITUATIA ESTE URMATOAREA: SOTUL CU CARE SUNT CASATORITA DE 3 ANI SI CU CARE AM UN COPIL DE 1 AN A PARASIT DE 5 ZILE APARTAM IN CARE LOCUIM , ACESTA FIIND AL PARINTIOR MEI.MENTIONAND FAPTUL CA PLEACA LA PLIMBARE IN URMA UNEI DISCUTII MAI APRINSE. S-A INTORS SI SI-A LUAT CATEVA BUNURI PERSONALE, MI-A SPUS CA A HATARAT SA DIVORTAM SI CA ESTE DE ACORD CA MINORUL SA RAMANA IN CUSTODIA MEA.IN TIMPUL CASATORIEI AM CUMP 3 BUNURI CU BANI DE LA PARTII MEI SI PT CARE EL A SPUS CA ESTE DE ACORD SA SEMNEZE LA NOTAR PENTRU A MI LE CEDA MIE .IN CAZUL IN CARE NU SEMNEAZA IN URMA UNUI PARTAJ POT SA OBTIN ACELE BUNURI AVAND DOVEZI CA BANII PLATITI PT ELE SUNT DE LA PARINTII MEI?
MAI ARE DREPTUL SA INTRE IN APARTAMENT ATATA TIMP CAT A PLECAT SI NE-A PARASIT SI MI-A LASAT TOATE CHIEILE?IN CAZUL IN CARE DEPUNE DIVORTUL DAR ESTE DE ACORD SA-MI FACA PROCURA SA PLEC DIN TARA CU MINORUL AVAND DEJA BILETELE DE AVION POT SA PARASESC TARA?DUPA CE DEPUNE DIVORTUL IN CAT TIMP SE FACE ANCHETA SOCIALA?POT SA MA ASTEPT DEJA? VA MULTUMESC FOARTE MULT.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:47, 11 Mai 2009
La divort trebuie sa fiti prezenta si dvs. chiar daca va angajati avocat, deci trebuie sa tineti legatura cu sotul dvs. si sa stiti exact cand depune actiunea de divort si ce termen a obtinut. Daca acesta va promis ca este de acord ca cele trei bunuri achizitionate sa ramana ale dvs. ar fi bine ca o data cu actiunea de divort sa ceara si partajul si sa incheiati o tranzactie care o veti prezenta instantei, astfel veti elimina taxele de la notariat.
Pentru ancheta sociala trebuie sa fiti prezenta in tara atat dvs. cat si copilul.

Av. Ana Florea
puteti face dovada ca bunurile au fost uate din banii parintilor dvs.
prin acordul lui notaria, puteti pleca cu minorul in strainatate.
are dreptul sa intre in apartament daca acesta este domiciliu conjugal.
unii judecatori trec peste capitolul "ancheta sociala".

av.m.vasilescu
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
Pe numele cui sunt cele "3 bunuri" dobandite in timpul casatoriei?
A fost luat in spatiu de parintii d-vs? ( am inteles ca app e pe numele parintilor)
Daca inainteaza divortul astazi (sa zicem) dureaza in jur de o luna pana la prima infatisare...(primiti acasa citatie cu data procesului)
Ancheta sociala este dispusa de instanta dupa primul termen.
Ar fi bine ca pana se hotaraste sa bage divortul sa ajungeti impreuna la notar....nu de alta...dar de regula, dupa ce trece "primul impuls"...s-ar putea sa se razgandeasca si sa vrea si bunurile si copilul....
Are dreptul sa intre in aparatment , cata vreme acesta e proprietate comuna a celor doi soti .Insa daca acesta va agreseaza , are un comportament violent , exista certuri constanta , pe calea ordonantei presedintiala , masura vremelnica , temporara , se poate dispune evacuare sotului turbulent.

Cu privire la bunurile proprietate personala , bunurile proprii , acesta poate dispune de ele dupa bunul plac .Nu insa si de cele ale dvs , intrucat ar exista infractiunea de furt intre soti , sanctionata la plangerea penala prealabila , (introdusa in termen de 2 luni de la aceste acte ilicite) si nici de cele comune.

Iar parasirea domicilului conjugal , alaturi de alte comportamente defectuoase ale sotului , poate conduce la culpa exclusiva , astfel incat cheltuielile de judecata sa ramana in sarcina lui .

Oricum , dvs , prin orice mijloc de proba , puteti face dovada ca bunurile au fost dobandite cu banii parintilor dvs.

Sa clarificam ca proprietatea inseamna proprietate si posesia posesie.
Asa incat, nu ne intereseaza proprietarul, ci posesorul in cazul furtului, fie el intre soti au ba.

La fel, pentru folosinta locuintei.
Locuinta sotilor e comuna de principiu, ei putand insa conveni altfel.
Prin eliberarea locuintei si predarea cheilor, precum si acceptarea lor de sotie, consider ca se poate interpreta existenta unui astfel de acord precum se poate interpreta si ca el a renuntat la folosinta locuintei.
Astfel, sotia fiind acum cea care foloseste in mod normal aceasta locuinta, e nevoie de acordul ei pentru a intra legal orice alta persoana in locuinta, fie el fost locatar sau proprietar, coproprietar.

Tulburarea de posesie o apara pe doamna de orice intrus care nu are posesia, folosinta bunului, fie ca e proprietar sau nu, fie ca a avut candva folosinta sau nu...
Sotul daca doreste a se intoarce nu poate decat sa obtina o hotarare judecatoreasca in acest sens, orice patrundere a sa in locuinta putand fi sanctionata penal.
Este astfel protejata viata privata si posesia bunului, atat conform legilor interne cat si a celor internationale.

:offtopic: Doamna, nu mai scrieti cu litere de tipar ca voi sterge mesajele. Sunt greu de urmarit. Multumesc pentru intelegere si consultati regulamentul forumului pentru mai multe detalii.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Sfaturi divort mmica mmica Doresc sa stiu daca: 1.in cazul in care parasesc domiciliul conjugal alaturi de copii(inaintea intentarii actiunii de divort)voi avea de suferit cumva 2.pot ... (vezi toată discuția)
Furt intre soti Lala46 Lala46 Sunt in divort, iar el a luat ambele chei de la masina, bun comun si o foloseste doar el, imi refuza dreptul de utilizare. Poate fi considerat furt intre ... (vezi toată discuția)
Interzicere (restrictie) acces concubin in locuinta comuna Madriannn Madriannn Interzicere (Restrictie) acces concubin in locuinta proprietate comuna (50% -50 %) Pe scurt, am divortat de fosta sotie in 2019 dar ne-am separat definitiv in ... (vezi toată discuția)