avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate

Buna,

Sotia mea este studenta in an terminal, are licenta in iulie. Care ar posibilitatile ca sa beneficieze de concediu de maternitate? Precizez ca nu e inca insarcinata dar avem in plan, dar dorim sa beneficiem de acest concediu maternal ca sa ne ajute financiar.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:06, 3 Septembrie 2014
1. Ca studenta sau absolventa nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Cred ca dvs. ati vrut sa intrebati despre concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani si despre indemnizatia aferenta.

3. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 lni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. Dupa absolvire (daca nu isi gaseste un loc de munca) ar fi bine sa se inregistreze a Agentia de Somaj ca absolvent iar perioada de somaj cat si cea de 60 de zile inainte de a beneficia de indemnizatie de somaj sunt perioade eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

5. - Daca dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnziatie pentru CCC (adica daca aveti venituri din salarii) atunci p[uteti beneficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
ok, multumesc mult pentru raspuns.
In alta ordine de idei, daca sotia se angajeaza cat timp ar trebui sa lucreze inainte de nasterea copilului ca sa poata sa beneficieze de CCC?

Multumesc.
1. In mesajul precedent v-am spus ca acele 12 luni pot fi formate din: perioade in care are salariu, perioade in care a fost studenta la zi, perioadele de concedii medicale si concediu de maternitate, perioada de somaj indemnizat etc.

2. - Deci depinde ce face dupa absolvire.
- Perioadele de care am vorbit mai sus se cumuleaza.

3. Daca vreti da aiba numai venituri din salarii, in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, atunci trebuie sa nasca dupa 12 luni dupa ce incepe sa lucreze cu contract individual de munca (CIM).

Buna,

Revin cu situatia concreta. Sotia s-a angajat incepand cu 1 septembrie pe perioada determinata 1 an(in invatamant). In ce perioada ar trebui sa nasca ca sa beneficieze de CCC.

Cu stima,
Florin
1. Daca dupa absolvire a fost registrata la Agentia de Somaj atunci poate sa nasca oricand si va beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - Daca vrea ca indemnizatia pentru CCC sa fie mai mare de minimul de 600 lei atunci va trebui sa aiba salariu in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Deci ar trebui sa nasca in august 2015.
- Perioada cat va fi in eventuale concedii medicale sau in concediu de maternitate sunt perioade asimilate celor in care a avut venituri din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pavalsimona pavalsimona Buna ziua! As avea nevoie de un sfat! Sunt insarcinata si conform doctorului, ar trebui sa nasc pe la sfarsitul lunii septembrie. Mentionez ca sunt in al ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pentru al doilea bebe saftmiki saftmiki Sunt in concediu pentru cresterea copilului din data de 14 iulie 2012 si voi beneficia de indemnizatie pana implineste 2 ani, adica pana in 14 iulie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mãmicã andrucroitoru andrucroitoru Soția mea a terminat anul acesta facultatea (în iulie) dar încă nu și-a dat licența (dar o va da în februarie). 1. Ea este considerată ... (vezi toată discuția)