avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie mãmicã
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie mãmicã

Soția mea a terminat anul acesta facultatea (în iulie) dar încă nu și-a dat licența (dar o va da în februarie).

1. Ea este considerată încă studentă dacă nu și-a dat licența? Dacă ar fi născut în această perioadă ar fi putut beneficia de indemnizație? Întreb asta pentru că în acest fel poate fi amânată licența pentru ca să beneficieze de indemnizație.

2. Poate beneficia de indemnizație dacă a terminat facultatea în anul acesta și până naște nu are cum să fi lucrat un an de zile? Mi se pare absurd să se ceară un an de zile în care să fi lucrat deodată ce nu este posibil așa ceva datorită facultății care s-a terminat când s-a terminat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:13, 25 Septembrie 2013
Daca a terminat in iulie nu da licenta in iulie,august?Cursurile trebuie sa fie la zi,poate sa se inscrie la master dupa licenta si primeste acea indemnizatie!
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) nu trebuie sa aiba licenta luata ci trebuie numai ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa frecventeze, fara intrerupere, cursurile de zi ale unei forma de invatamant.

2. Perioada dintre iulie si februarie (pana da licenta) nu este studenta si nu frecventeaza cursurile.

3. - Legea nu spune ca trebuie sa ai neaparat 12 luni lucrate.
- Pentru a benficia de indemnziatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, cele 60 de zile de la absovire pana primeste indemnizatie de somaj, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. - Dar de ce nu s-a inregistrat la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la absolvire?
- Intr-o interpelare din "Evenimentul zilei" din data de 20.07.2013, Iuliana Circei, secretar general al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), spunea: "De indemnizatia de somaj beneficiaza si absolventii cu studii superioare cu sau fara diploma de licenta sau master".
- Sa incerce acum sa se inregistreze la Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pentru studenti lorisimo84 lorisimo84 buna ziua! am terminat facultatea in iunie 2010, dar datorita starii de sanatate din timpul sarcinii nu m-am putut prezenta in sesiune de restante 22-29 iunie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ionela14 ionela14 Buna ziua , sunt insarcinata in 4 saptamani si peste aproximativ 2 saptamani urmeaza sa sustin examenul de licenta pe care insa trebuia sa il dau anul trecut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie NicoletaLeta NicoletaLeta Buna ziua. Indraznesc sa va cer o lamurire cu privire la urmatoare problema. Sunt insarcintata in 8 saptamani, iar data problabila nasterii este aprilie. In ... (vezi toată discuția)