avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TEREN OCUPAT PARTIAL ABUZIV
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TEREN OCUPAT PARTIAL ABUZIV

Buna ziua

Am cumparat un teren extravilan pe care am un stalp de medie tensiune, care alimenteaza o pensiune particulara si reteaua este tot particulara. Reteaua de electricitate particulara trece pe terenul meu si nu are acceptul vechiului proprietar si nici al meu de a trece pe proprietatea mea.
Eu pot sa ii pun in vedere proprietarului de retea sa imi elibereze terenul (adica sa isi ia stalpul electric de acolo) ?



Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 07:14, 10 Iunie 2014
desigur, incercati pe cale amiabila, daca nu obligati prin instanta, sa fie luat stalpul de pe terenul dvs
Din păcate, potrivit art.621 NCC sunteți obligat să admiteți traversarea proprietății d/voastră, inclusiv pentru utilități.
Problema care se pune este dacă această traversare respectă prevederea de prejudiciere minimă a d/voastră și dacă ar avea posibilitatea să treacă și prin altă parte. Prin AC eliberată respectivei pensiuni i s/a permis extinderea și pe proprietatea vecină?(nu cred că primăria să fi emis AC cu încălcarea art.3-eliberarea AC se face doar titularului unui drept real ) Conform Anexei 2 a L.50/1991, AC dispune pt. instalații doar pentru cele cuprinse în limita de proprietate., Solicitați de la primărie, ca vecin direct afectat, pe baza dreptului la informații publice, copie după AC și CU al respectivei pensiuni , vedeți care este situația și faceți pentru început o notificare în sensul devierii rețelei respective.Un avocat!!!!!!!!!!!
Raspunsul @liamic43 trebuie nuantat functie de intreg textul legal aplicabil

NCC - CAPITOLUL III - Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
SECŢIUNEA 1 - Limite legale
Art. 621 - Dreptul de trecere pentru utilităţi
(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stalp de inalta tensiune in curte flori54 flori54 Buna ziua! Am un tren de 10 ari pe care vreau sa construiesc o casa. Terenul e al meu, obtinut prin retrocedare , dupa revolutie. In interiorul terenului , ... (vezi toată discuția)
Stalpi de inalta tensiune pe proprietate privata denisaghinoiu denisaghinoiu buna ziua, am doi stalpi de inalta tensiune pe proprietatea mea de 5000 mp din orasul Rm Valcea, suprafata afectata de reteaua electrica si de stalpi este de ... (vezi toată discuția)