avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

buna ziua,intrebarea mea se refera in mod special notarilor,dar si cine are notiune imi poate raspunde.Bunica doreste sa-si transfere dreptul de proprietate din apartament (are o suprafata de 65 mp)iar dumneaei detine trei sferturi,iar sotul meu si fratele lui un sfert impreuna,pe numele sotului meu.C-am cat costa cel mai ieftin act notarial,eventual donatia.Ma gandesc ca act de v-c este mai costisitor.Multumesc
Cel mai recent răspuns: kikke , utilizator 08:15, 11 Iunie 2014
fără să ne spuneți valoarea apartamentului, cine credeți că vă poate răspunde?
daca presupun corect imobilul a fost in proprietatea bunic/bunica iar sotul si fratele au mostenit cota de 1/4 la moartea bunicului (probabil tatal lor decedat si el). In acest caz aveti grija ca donatia poate incalca rezerva succesorala si poate fi atacata la moartea bunicii. Dati detalii.
Intradevar,amandoi frati mostenesc din partea bunicului matern,iar fiica (mama celor doi),a fost desmostenita .In mod normal singurul care ar putea sa se revolte la moartea bunicii ar fii fratele sotului meu,doar ca acum si fratele este de acord cu acest transfer de proprietate si e dispus sa ne dea si particica lui.Referitor la pretul apartamentului,nu stiu daca ar trebui sa tin cont de pretul pietii sau doar de suma care trebuie achitata la banca pentru ipoteca facuta de cumnatul meu,adica vreo 15500 euro.Ideea e ca noi am renuntat la alte 2 proprietati in favoarea cumnatului,iar acest ap.trebuia sa ne revina noua fara a mai plati rate si alte datorii.Se poate evalua ap.la suma datorata bancii?Acordul bancii il am,dar nu pot ajunge la un birou notarial,deocamdata(probleme de sanatate)
lucrurile stau asa: fratele ii poate dona partea lui pe care a obtinut-o de la bunic. la fel si bunica ii poate ceda partea ei. Numai ca fratele nu poate renunta de acum la mostenirea lui din partea bunicii adica acea parte care ii revine cand moare bunica. Doar in momentu mortii ei fratele are doua optiuni: sa accepte mostenirea si s-o doneze fratelui sau sa renunte si se va imparti intre sotul Dvs si alti mostenitori daca mai exista. Daca fratele este de acord atunci nu va fi nici o problema. Despre taxe nu va pot spune nimic, nu as dori sa va incurc. Cand va insanatositi mergeti la notar pt detalii. Daca puteti pana atunci incercati sa consultati si un avocat.
Am discutat pe marginea subiectului cu diverse persoane abilitate din punct de vedere juridic,si se presupune ca bunica are dreptul sa faca orice cu partea dumneaei,cat este in viata.Am sunat la banca unde s-a facut creditul si m-au asigurat ca imi vor trimite acel act de care am nevoie la notar,respectiv'acordul bancii'imediat ce imprumutantul sau sotia acestuia ea fiind trecuta la sectiunea 'imprumutant',va completa cererea de emitere a acestui acord.Intre timp am verificat preturile ap.cu 2 camere in zona unde locuiesc,si la agentii se vand cu sume intre 35000 si 55000 euro,iar la evidenta imobiliara a notarilor suma este mai mica cu 10000-15000 euro,se tine cont de nivel,de vechimea constructiei,..,etc.In ceea cel priveste pe cumnatul meu,de ce sa nu poata renunta acum la ce ar mosteni el la moartea bunicii,daca vointa ei este alta.Legea nu permite?Va multumesc oricum pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

"au fost odata trei case" kike kike Prima casa:propietari sotul meu,fratele lui si bunica lor maternala.De comun acord vand casa cu 45000 euro.A doua casa :propietatea parintilor ,implicit si a ... (vezi toată discuția)
Cum pot rezolva problema unui mosteniri carmen silva carmen silva buna ziua, sotul meu mai are un frate.Socrii care sunt in viata au o vila care urmeaza sa ramana sotului meu deoarece cumnatul a primit un apartament. ... (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)