avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL

Spuneti-mi va rog o persoana care se pensioneaza anticipat la cerere se poate angaja in domeniul privat? Si ar putea desfasura activitate ca si persoana fizica autorizata?
Nu stiu daca acest cumul este interzis numai in sectorul public sau si in cel privat.

Va rog mult daca sunteti informati sa ma ajutati si pe mine.
Va multumesc mult!
o persoana care se pensioneaza anticipat nu mai are voie sa fie incadrata in munca ( nu se mai poate angaja)
dar ca PFA poate sa desfasoare activitate?ce lege reglementeaza aceste lucruri?
Cred ca un pfa poate, daca prevederile de mai jos nu s-au schimbat.
Sper sa intervina cineva cu informatii mai sigure.

lg 19/2000

Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:

b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II;

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
1.Colega @grace_r are dreptate: un beneficiarde pensie anticipata sau anticipata partiala poate obtine venituri (fara sa i se suspende pensia) din activitati care nu intra sub incidenta art.92(1), lit.b) din legea 19/2000.
2. Ca PFA poate sa obtina venituri in acelasi timp cu pensia anticipata sau anticipata partiala
Din art. 92 alin. (1) lit. b) coroborat cu art. 5 alin. (1) pct. I si II din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, beneficiarii unei pensii anticipate partiale pot cumula pensia daca realizeaza venituri ca:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente – ca persoane fizice autorizate sau persoane care au permisiunea de a desfasura profesii liberale.

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala si profesiuni liberale r_ivanis r_ivanis Contractul de furnizare de servicii medicale incheiat intre Casa de Asigurari de Sanatate si medic este egal cu contractul individual de munca? Medicul ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata, prestare activitate ca pfi (pfa) cosminbt78 cosminbt78 Buna ziua, In cazul unei pensionari anticipate, persoana respectiva poate infiinta un PFI (sau PFA-nu stiu care este mai avantajos) si sa presteze o anumita ... (vezi toată discuția)
Practica liberala vs pensie sachelariec sachelariec sunt medic stomatolog cu cabinet particular. Doresc pensie anticipata dupa 32 ani de serviciu. Mi se spune ca daca fac acest lucru nu mai pot profesa. Este ... (vezi toată discuția)