avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot sa devin curator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot sa devin curator

Fiul meu a decedat, in urma ramanand sotia si fiul de 2 ani. Bunica din partea mamei si-a luat dreptul de curatur. Mostenirea din partea fiului meu decedat, este substantiala . Mi-as dori pt a apara interesele nepotului( evitarea eventualelor instrainari) sa pot deveni si eu curator.Cum pot face aceasta ? Ce cai mai exista pt. a apara cel mai bine interesele copilului. Multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:23, 11 Iunie 2014
Nu poate instraina decat in interesul copilului. Actele de dispozitie trebuie incuviintate de instanta de tutela.
Probabil că bunica nepotului dumneavoastră a fost numită curator exclusiv în procedura succesorală.

Oricum, în această calitate nu poate dispune de bunurile minorului. Nici dumneavoastră n-o veţi putea face. Singura care poate încuviinţa înstrăinarea bunurilor minorului este instanţa de tutelă.

Apoi, minorul are o mamă. Ea este aceea chemată de lege să administreze bunurile minorului, să-i încuviinţeze actele (acelea pe care minorul le poate face).

Curatela nu poate fi permanentă, ea se instituie temporar pentru acte juridice în care interesele minorului ar veni în conflict cu interesele reprezentantului său legal - care este mama.

Doar dacă mama minorului ar deceda sau ar fi pusă sub interdicţie s-ar impune numirea de către instanţă a unei persoane care să vegheze asupra intereselor minorului, numai că acea persoană nu ar avea calitatea de curator, ci de tutore.

Staţi liniştit. Bunurile nepotului nu pot fi înstrăinate decît cu autorizarea instanţei şi numai dacă aceasta apreciază că înstrăinarea este în interesul minorului. În plus, destinaţia sumelor rezultate din înstrăinare este stabilită tot de instanţa de tutelă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile familiei ... Adriana-Corina Adriana-Corina buna...am o foarte mare problema....sunt minora..am 17 ani si 6 luni sunt orfana de amandoi parintii..mama a decedat in urma cu 11 ani..iar tata in data de ... (vezi toată discuția)
Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui imobil in coproprietate cu un minor milka007 milka007 Daca minorul are 15 ani poate sa hotarasca: singur ,sub tutela mamei , sau trebuie instituit curator? (vezi toată discuția)