avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Admisibilitate Cerere de Revizuire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Admisibilitate Cerere de Revizuire

Buna ziua

Am aflat ca s-a admis exceptia de neconstitutionalitate si in ceea ce priveste art. 4 teza 2 raportat la art. 34 din L165/2013 (termenul de 5 ani acordat ANRP sa rezolve dosarele) - textul deciziei mai jos in mail.

Deci, toate procesele cu ANRP pe rol la data intrarii in vigoare a legii 165 se vor judeca pe legea veche.

Eu am pierdut recursul la CABUC cu ANRP-CCSD in Oct 2013 tocmai pe art. 4, in sensul ca instanta de recurs a constatat textual ca: "instanta de fond a judecat corect obligand CCSD-ANRP sa mi se emita titlul de despagbire, dar deoarece intre timp a aparut legea 165 care prin art.4 obliga la judecarea cauzelor din perspectiva noii legi, Instanta de recurs se vede obilgata sa admita recursul ANRP si sa respinga cererea mea ca neintemeiata".

Din pacate eu nu am invocat exceptia de neconst a art.4 in dosarul meu la termenul de judecata din Oct 2013.

Intrebarea mea este: ce sanse reale sunt sa se admita acum daca formulez o cerere de revizuire formulata in baza Deciziei CCR de mai jos (in conditiile in care nu am invocat exceptia la mine in dosar)?

Va multumesc mult



Constituţionalitatea prevederilor art. 4 teza a doua din legea 165/2013 rap. la Art. 34:

Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere in data de 7 mai 2014 excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.4 cu raportare la art.34 alin.(1) din Legea nr.165∕2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.4 teza a doua din Legea nr. 165/2013 sunt constituţionale în măsura în care termenele prevăzute la art. 34 alin.(1) din aceeaşi lege nu se aplică şi cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor la data intrării în vigoare a legii.

Conform art. 34 al.1 din legea 165/2013 “Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni.

Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, toate dosarele aflate pe rolul instantelor si care au ca obiect obligarea Comisiei nationale pentru Compensarea imobilelor (fosta Comisie Centrala pentru stabilirea Despagubirilor la emiterea deciziei titlu de despagubire vor fi solutionate de catre instantele legal investite, fara a mai exista posibilitatea unei respingeri ca premature a unor astfel de cereri.

Aceasta decizie a Curtii Constitutionale vine in completarea Deciziei Curtii nr. 84/2014, prin care s-a decis in mod similar ca “dispozițiile art.4 teza a doua din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România sunt constituționale în măsura în care termenele prevăzute la art.33 din aceeași lege nu se aplică și cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv aflate pe rolul instanțelor la data intrării în vigoare a legii“.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Conform art. 31 al.3 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale “Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.”

Alte discuții în legătură

Legea 165/2013, decizia ccr nr. 88/2014 tiberius1 tiberius1 Buna ziua. Curtea Constitutionala a Romaniei, in urma unei exceptii ridicate in Dosarul nr. 638/3 /2013 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila, ... (vezi toată discuția)
Cerere de revizuire intemeiata pe neconstitutionalitate declarata ulterior judecarii cauzei tcnz tcnz In cazul in care o lege (integral sau partial) este declarata neconstitutionala, cei carora li s-au pronuntat hotarari judecatoresti (in baza legii/articolelor ... (vezi toată discuția)
Proces cu a.n.r.p. capucino capucino Buna ziua. IN 2008 mi s-a trimis dosdarul de despagubire catre ANRP. din 2008 trebuia sa se faca o evaluare a bunurilor , insa ANRP A TRAS DE TIMP SI A INTRAT ... (vezi toată discuția)