avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ce sunt activele imobilizate?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ce sunt activele imobilizate?

Daca puteti sa ma ajutati sa-mi spuneti va rog ca nu ma pricep deloc la contabilitate, ce sunt activele imobilizate si la ce folosesc? Si ce reprezinta capitalurile proprii?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 15:15, 13 Mai 2009
Activele imobilizate reprezinta bunuri si valori care se utilizeaza o perioada indelungata in intreprindere si care nu se consuma de la prima intrebuintare. Ele isi transmit treptat valoarea asupra produselor la a caror obtinere participa. Activele imobilizate au o existenta limitata in timp (mai putin terenurile). Ele se consuma in procesul obtinerii veniturilor intreprinderii.
Capitalurile proprii (capitalul si rezervele) reprezinta dreptul actionarilor asupra activelor unei entitati, dupa deducerea tuturor datoriilor.
Multumesc pentru raspuns.
Din punct de vedere contabil, Activele imobilizate reprezinta valoarea tuturor imobilizarilor (Corporale, necorporale, financiare) din care se scadea atat valoarea amortizata a acestora cat si valoarea provizioanelor constituite pentru deprecierea imobilizarilor.
De ex:
Daca o firma are in patrimoniu urmatoarele:
un autoturism la valoarea de 70.000 (din care s-a amortizat 10.000)
un teren in valoare 400.000 (la terenuri nu veti intalni valoare amortizata)
Un soft informatic in valoare de 35.000 (amortizat de 30.000)
creante imobilizate in valoare de 100.000
Activele imobilizate vor totaliza 565.000
ACTIVELE IMOBILIZATE sunt active detinute pe o perioada mai mare de un an, generatoare de beneficii economice viitoare.
In functie de natura lor se impart in:
-imobilizari necorporale si sut activele identificabile, nemonetare si fara suport material.Se mai numesc si ACTIVE FICTIVE. Ca exemplu aici intalnim:cheltuieli de constituire, concesiuni , brevete, licente, marci de fabricatie samd.
-imobilizari corporale sunt bunuri tangibile de folosinta indelungata.Aici intalnim:terenurile, constructiile, instalatii, masini , utilaje, mobilier, aparatura electronica samd.
-Imobilizari financiare,Aici intalnim:Actiuni si alte titluri cumparate si detinute pe termen lung, precum si creantele imobilizate(imprumuturile si garantiile acordate pe termen lung)
Un activ imobilizat poate fi reflectat in contabilitate DACA SE ESTIMEAZA CA VA GENERA BENEFICII ECONOMICE VIITOARE SI COSTUL SAU ESTE ESTIMAT VIABIL(vezi si IAS16)
adeoarece deservesc pt activitatea firmei , acestea sufera in timp anumite deprecieri cauzate de natura fizica sau morala, etc si la bilant tb sa tinem cont de aceste ajustari.
Ajustari ce pot fi de doua feluri:1)
1)ajustari permanente(amortizarile)
Amortizarea are o functie juridca(de depreciere a activelor imobilizate) si o functie contabila( de esalonare in timp a consumului activelor imobilizate)
2)ajustari provizorii (ajustari pt deprecier)
Conform legislatiei in vigoare intalnite in Romania intalnim:
1)amortizare liniara;
2)amortizare degresiva;
3)amortizare accelerata.
Imi cer scuze , ca nu am citit pana la capat si ulterior am observat intrebarea vis a vis de capitalurile proprii.
Asadar, CAPITALURILE PROPRII reprezinta dreptul titularilor de patrimoniu asupra activelor unei entitati , dupa deducerea tuturor datoriilor.Se constituie din aportul proprietarilor , din profit si din alte surse proprii.
In contabilitatea financiara intalnim:
1) capitaluri proprii nominalizat( capital social inregistrat in contabilitate pe baza actelor de constituire si a doc justificative privind varsamintele de capital)
2)capitaluri proprii nenominalizate (primele de capital , rezervele , rezultatul exercitiului financiar si rezultatul reportat)

Alte discuții în legătură

Macheta unui website - activ necorporal amortizabil? v_florina v_florina Buna seara, Vreau sa infiintez un SRL-D, a carei activitate va fi exclusiv online, de genul site de informare. Investitiile in active corporale si ... (vezi toată discuția)
Inventariere levantica levantica la ce se refera procedurile inventarierii? (vezi toată discuția)
Incadrare mijloc fix anmih anmih La ce pozitie se pot incadra licente soft specializat achizitionat prin investitii conform 2139/30.11.2004? (vezi toată discuția)