avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare dauna locuinta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare dauna locuinta

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: de curand am fost inundata de apartamentul situat deasupra, proprietarul acestuia fiind plecat in concediu. La momentul plecarii apa rece a fost oprita, nu se stie din ce motiv. Cert este ca atunci cand i s-a dat drumul am "primit" pe pereti suvoaie si au ramas pete mari pe tavane si in colturile camerei. Am sunat la vecin dar nu a raspuns nimeni, am anuntat administratorul care a intrerupt apa. I-am cerut administratorului sa vina sa constate dauna dar nu a venit. S-a rezumat doar sa-mi dea un telefon si sa se asigure ca nu mai curge, desi locuieste cu un etaj mai jos. Fiind beneficiara unei polite de asigurare, evident, am chemat evaluatorul care a fotografiat si masurat totul. Intre timp a venit si vecinul de sus anuntat de administratie, dupa o zi de la eveniment, furios ca-i intrerupem concediul, ca la el este uscat !
Tot la o zi dupa eveniment vine presedintele asociatiei de proprietari care, surpriza, confirma ca la vecin este uscat si,... petele de pe peretii mei sunt uscate si probabil mai vechi! Nu au recunoscut ca a fost inundatie cu o zi in urma, ca a fost nevoit sa inchida apa si nici faptul ca la baza, tencuiala peretilor afectati era inca umeda. Prin urmare au considerat ca nu trebuie sa certifice faptul ca cel de sus mi-a inundat apartamentul. Mai mult, a adus si un instalator care sa spuna ca tevile comune nu sunt avariate si nici la vecinul de sus nu se vede vreo defectiune. In plus si-a dat cu parerea si asupra peretilor, ca parca ar fi ceva umezeala dar nu prea... Acum stau si ma uit la darele si petele ramase si ma intreb ce masinatii, ce interese sunt, daca sunt, si ce-as putea face sa-mi recuperez daunele in situatia in care administratia refuza sa indice cauza/vinovatii pentru producerea acestui eveniment. Cum ne putem descurca in astfel de situatii in care administratia nu coopereaza sau incearca sa musamalizeze totul. Astept o parere .
Cel mai recent răspuns: MirunaAldea , utilizator 21:10, 27 Iunie 2014
Pai fiind asigurat pentru asemenea evenimente, firma de asigurari sa va despagubeasca. Sigur ca ar trebui ca cei ce au vazut (administrator, vecin, presedinte...) ar trebui sa fie corecti si sa confirme ca a fost o inundatie dar nu este neaparat necesar acest lucru. Sunt situatii in care nu exista asociatie, sunt situatii in care (asa cum s-a intamplat cu presedintele dv) pana vine sa constate este totul uscat... Dar urmele raman iar asiguratorul le poate constata singur fara martori.
Am avut un caz in care un proprietar a plecat in concediu si dupa 3 saptamani cand s-a intors a constatat ca a fost inundat. A discutat cu administratorul, a intrebat daca stie ca a fost vreo inundatie in aceste trei saptamani... Nimeni nu anuntase nimic la asociatie, nu a fost sesizata nici o avarie... Asa ca cel mai probabil, vecinul de deasupra a uitat apa ddeschisa, s-o fi umplut cada si-a dat peafara... La intoarcerea vecinului de jos totul era uscat in apartamentul de deasupra iar instalatia era in regula. Numai la vecinul de jos era tavanul degradat dar uscat intre timp.
A chemat firma de asigurari, a trecut pe la asociatie de unde a primit in scris faptul ca in ultima luna nu a fost semnalata nici o avarie ori inundatie..., iar firma l-a despagubit.



Daca
am "primit" pe pereti suvoaie si au ramas pete mari pe tavane si in colturile camerei.


inseamna ca a fost o inundatie serioasa care a implicat o cantitate apreciabila de apa,care nu putea [quot]Tot la o zi dupa eveniment ,... petele de pe peretii mei sunt uscate
Dv detinand incheiata polita de asigurare,eventual pentru constatarea evenimentului si a prejudiciilor ati anuntat asiguratorul,nu evaluatorul !
In cazul expus de dv,daca doriti clarificarea si solutionarea,este necesar sa executati expertiza tehnica care sa concluzioneze asupra factorilor care au generat inundatia
Numai o persoana specializata ,in urma verificariin temeinice la fata locului ,se poate pronunta asupra factorilor care au generat inundatia si statutul instalatiei-parte comuna sau individuala
ma intreb ce masinatii, ce interese sunt, daca sunt, si ce-as putea face sa-mi recuperez daunele in situatia in care administratia refuza sa indice cauza/vinovatii pentru producerea acestui eveniment.

Interese pot fi ,atat din partea asociatiei de proprietari cat si din partea vecinului,care sa nu isi asume responsabilitatea fata de factorul generator al inundatiei functie de tronsonul de teava care a generat inundatia si prejudiciile la apartamentul dv
Este necesara executarea de expertiza tehnica temeinica
Conditionat de concluziile expertizei tehnice,dv va puteti ridica cu pretentii fie impotriva asociatiei de proprietari ,sau a vecinului
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca eu am asigurare la masina si o gasesc avariata, asiguratorul trebuie sa ma despagubeasca. Nu trebuie sa prind eu raufacatorul. Am platit asigurarea faculatativa (CASCO) si nu o fac pe detectivul, nu aduc martori, nu cer expertiza nimanui...
Firmele de asigurari au oamenii lor care constata avaria, intocmesc documentatia... si de la caz la caz, la intelegere cu asiguratul pot deconta valoarea repartiei direct asiguratului ori unei firme care executa reparatia.
Just !
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Intre timp am depus o plangere la Primaria Sectorului, Serviciul de Relatii cu Asociatiile de Proprietari asupra faptului ca presedintele nu-si indeplineste indatoririle legale si nu informeaza asiguratorul asupra cauzelor si vinovatilor, impiedicand intentionat derularea procedurii de recuperare a daunelor, ca sfideaza evidenta si trateaza totul cu rea vointa.
Am informat si asiguratorul asupra derularii evenimentelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundat de vecinul de sus alexoctave alexoctave Buna seara, Am fost inundat de vecina de sus care este o persoana foarte recalcitranta. Inundatia a fost asa de severa incat parchetul tot din dormitor a ... (vezi toată discuția)
Inundatie catastrofica! vecinul de deasupra nu a permis accesul ... OanaJoana OanaJoana Inundatie catastrofica! Vecinul de deasupra NU a permis accesul instalatorului timp de 6 luni. Apartamentul meu a fost distrus de apa care a curs in continuu ... (vezi toată discuția)
Inundata in mod repetat de vecin UtilizatorAndreea UtilizatorAndreea Locuiesc la etajul 4, iar deasupra mea exista o mansarda. Mansarda are un balcon deschis care se suprapune cu jumatate din camera mea mare. De fiecare data ... (vezi toată discuția)