avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundat de vecinul de sus
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundat de vecinul de sus

Buna seara,

Am fost inundat de vecina de sus care este o persoana foarte recalcitranta. Inundatia a fost asa de severa incat parchetul tot din dormitor a fost acoperit cu 1-2 cm de apa iar de pereti nu mai vorbesc, atat in baie cat si pe hol. La sugestia domnului presedinte am luat legatura cu administratora, ca impreuna sa mergem la usa doamnei sa discutam ce putem face. Initial doamna administartor a acceptat ca apoi sa nu mai vina deloc la intalnirea prestabilita motivand ca are alta treaba si ca oricum nu este de datoria ei sa intervina. Domnul presedinte nici nu vrea sa auda. Am mers singur la usa doamnei care m-a inundat dar nu raspunde. Peretii sunt plini de mucegai, parchetul miroase urat. Categoric trebuie sa repar stricaciunea ca nu se poate locui asa. Intrebarea mea este ce pot face in aceasta situatie? Unde ma pot adresa? Eu speram la o intelegere amiabila tocmai de aceea am apelat la administratia blocului. De asemenea unde as putea gasi care sunt obligatiile presedintelui si ale administratorului unui bloc? Mai mult adminstratora blocului aproape niciodata nu este prezenta la bloc la programul afisat. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alexoctave , utilizator 20:58, 25 Octombrie 2016
Nu aveti asigurare facultativa a locuintei ?
Initial verificati temeinic factorul care a generat inundatia
Inundatia poate sa fi fost datorata fie de la instalatia parte comuna si atunci raspunde asociatia de proprietari,fie de la instalatia individuala si atunci raspunde proprietarul apartamentului care a generat inundatia si prejudiciile materiale
Conditionat de statutul instalatiei care a generat inundatia ,notificati oficial partea responsabila
Daca amiabil nu puteti solutiona,ramane sa analizati oportunitatea actionarii in instanta
Nu am asigurare la apartament. Iar de doamana administrator aveam nevoie tocmai pentru a confirma oficial sursa inundatiei. Eu stiu sigur ca de la vecina de sus este. Mi-a confirmat presedintele. Fiul dansei a desfacut caloriferul cu cateva zile inainte de a da drumul la caldura si nu l-a montat bine la loc sau nu l-a mai montat deloc. Unde pot merge sa depun plangere si cum pot demonstra eu ca este de la vecina de sus atata timp cat nimeni din administartie nu se baga. Dansii stiu doar sa ceara bani de la locatari cand este nevoie dar cand vine vorba de obligatii nu se baga.
Este o reclama in care un copil spune: “Parintii astia! Cum ti-i cresti asa ii ai."
Asa si cu cei pe care i-ati ales in comitetul executiv, inclusiv presedintele.
Iata cum se procedeaza in mod corect atunci cand cineva este inundat:
Cel inundat anunta imediat administratorul, presedintele si/sau instalatorul asociatiei pentru a opri apa de la subsol si sigur ca in acelasi timp bate in usa vecinului de deasupra sa deschida usa, sa opreasca inundatia... Altfel apa va inunda pe dumneavoastra iar apa nu cunoaste limitele apartamentului si va inunda in continuare apartamentele de mai jos.
Sigur ca odata cu alarmarea vecinului si a celor din conducerea asociatiei se poate constata imediat care este cauza inundatiei, unde este avaria si cum se va remedia imediat pentru a redeschide alimentarea cu apa sau cu agent termic in unele cazuri.
In caz de inundatie eu nu inteleg cum ar avea cineva timp de discutii, de planificare a intalnirilor... Trebuie actionat imediat.
Cand ati vazut ca va intra apa prin pereti, ce ati facut, cum ati actionat?
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
Adriantot, moderator
In raport de precizarea dv conform careia fiul proprietarei a intervenit personal asupra caloriferului si urmare instalarii defectoase dv ati fost inundata,concret litigiiul este strict intre dv si proprietarul apartamentului la nivelul caruia s-a intervenit neautorizat si fara personal autorizat
In aceasta speta asociatia nu are obligatia sa se implice decat eventual pentru incheierea unui proces verbal de constatare a situatiei care a generat inundatia
Deoarece reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari nu doresc sa se implice,puteti incheia un proces verbal de constatare a situatiei existente in apartamentul dv,realizati fotografii cu prejudiciile cauzate
Notificati oficial proprietarul despre prejudiciile cauzate,solicitati suportarea contravalorii prejudiciilor ,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Daca amiabil nu solutionati,in temeiul disp L nr 230/2007 actionati proprietarul in instanta
Art. 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
O ultima intrebare va rog: cum sa-l notific oficial pe vecinul de sus si daca nu colaboreaza cum il actionez in instanta? Locuiesc in Drumul Tabere. Unde se depune plangerea? Informatia cu fiul doamnei ca a umblat la calorifere este doar din auzite nu este ceva oficial. De aceea sunt un pic revoltat de refuzul administartiei de a constata si emite scris rezultatul constatarii. Nu credeti ca sunt obligati sa faca acest lucru avand in vedere ca vecina este de negasit cand bat la usa? Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie repetata provocata de instalatia improvizata a vecinului de deasupra amarstean amarstean Vecinul de deasupra provoaca iar inundatie. Cine il poate sanctiona? Cine il poate sanctiona pe administrator si pe presedintele blocului pentru neglijenta ... (vezi toată discuția)
Vecinul m-a inundat. cum pot să-mi recuperez cheltuielile cu refacerea apartamentului? Euroinvest Euroinvest Buna ziua, as doi sa aflu cum pot sa-mi recuperez cheltuielile cu refacerea apartamentului in urma unei inundatii. Precizez ca am un apartament amplasat la ... (vezi toată discuția)
Recuperare dauna locuinta MirunaAldea MirunaAldea Ma confrunt cu urmatoarea situatie: de curand am fost inundata de apartamentul situat deasupra, proprietarul acestuia fiind plecat in concediu. La momentul ... (vezi toată discuția)