avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Bilanțul anual pentru ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Bilanțul anual pentru ong

Pentru ONG cu mai putin de 15 membri, am inteles ca cenzorul nu este obligatoriu, dar o situatie financiara trebuie depusa la finante la sfarsitul anului finaciar, asta implicand un contabil sau cunostinte de "contabilitate primara". Intrebarea este, care este procedura de depunere la finante situatia financiara a ONG? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 5 Mai 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:04, 3 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indiferent de numărul membrilor (sub sau peste 15) si de existenta cenzorului, situațiile financiare (bilanțul anual) se intocmeste și semnează de către un contabil autorizat membru ceccar.
După întocmirea bilanțului el trebuie aprobat împreună cu alte materiale, și de adunarea generală a asociației și apoi depus la finanțe.
Deci trebuie sa aveți în vedere sa va încadrați în termene.
Nu e nevoie sa aveți angajat contabil autorizat permanent pe asociatie ci e deajuns sa colaborați cu acea persoana pe un contract de prestări servicii contabile timp de câteva zile cât ii trebuie sa întocmească bilanțul.
Ultima modificare: Vineri, 5 Mai 2023
george-neagu, moderator
Ok. multumesc. Dar pentru o asociatie non-profit cu 4 membri, este obligatoriu un contabil autorizat si semnatura lui, pentru depunerea situatiei financiare? Daca cenzorul face si asta, avand calitatea de contabil autorizat, este in regula?
Multumesc.
Cenzorul autorizat face ceva și contabilul autorizat face altceva.
Dacă cenzorul are și calitatea de contabil autorizat, sa va întocmească doar bilanțul și atât.
La sub 15 membrii nu va trebuie raportul cenzorului.
Situatiile financiare anuale sunt obligatorii pentru orice asociatie chir daca are doar 3 membri si nu a facut activitati economice nici nu are aproape nimic ca bani sau bunuri.... si totdeauna trebuie semnate de un contabil autorizat sau expert contrabil membru CECCAR. In niciun caz insa acela NU are voie sa fie cenzorul asociatiei, daca asociatia are cenzor ( la peste 15 membri e obligata sa aiba) pentru ca ar fi conflict de interese. Cenzorul, cand exista, face un raport de cenzor, nu semneaza situatiile financiare anuale - alea le semneaza reprezentatul legal ( ex. presedinte sau secretar general sau ce prevede statutul sau a mandatat CD / AG) si acel contabil membru CECCAR care poate avea diverse tipuri de relatie contractuala cu asociatia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie nonprofit cu personalitate juridica lucian95 lucian95 Cine poate conduce contabilitatea unei asociatii nonprofit cu personalitate juridica, fara activitati economice? Care sunt situatiile financiare care se depun ... (vezi toată discuția)
Bilant contabil ong elis2014 elis2014 Am un ONG care nu are contabil angajat, nici activitate nu are. Dar are cenzor numit prin statut. Este suficient daca semnaza cenzorul si administratorul ... (vezi toată discuția)
Situatii financiare ong RamFinancial RamFinancial buna ziua, am urmatoarea nelamurire: un ONG (Asociatie) din 2015 constituit din 3 membrii (presedinte,vicepresedinte si secretar) poate depune situatiile ... (vezi toată discuția)