avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plangeri ITM angajati farmacie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plangeri ITM angajati farmacie

Buna ziua!am si eu o nelamurire,de ceva timp lucrez intr-un anumit lant de farmacii si am observat ca sunt niste nereguli si acestea ar fi urmatoarele:lucram pe luna un weekend da si unul nu,lucram o zi 5ore si o zi12ore nu ni se platesc orele de weekend si nici zile libere nu ne dau in timpul saptamanii,ne penalizeaza la salarii din diverse motive..ba ca am intrat in timpul programului pe internet,ba ca s-a intarziat3minute si nu s-a deschis farmacia la timp,ba ca am inchis farmacia pt 2minute pe a putea merge la toaleta(noi intr-un anumit interval de ore ramanem cate o singura persoana pe tura)nu am semnat si nici nu ni s-a prezentat un regulament de ordine interioara la angajare si nici pe parcurs dar dansii din ce in ce mai des au inceput sa penalizeze....banii din casa la sfarsitul turei nu avem voie sa-i numaram,sunt zile in care ne scot pe minus si nu avem cum sa demonstram ca nu este adevarat,banii care ies pe plus tot dumnealor ii iau dar nu se compenseaza cu asa zisul"minus"sau sa ne scada din expirate,expiratele tot noi le platim cu toate ca ni se trimit fortat in farmacii.In perioada cand se stie ca sunt controale de la Colegiul farmacistilor programul farmaciei se modifica(adica sunt ore mai putine trecute pe programul farmaciei).Concediu avem voie sa ne luam doar intr-o anumite perioada a anului..noua nu ni se pare corect ceea ce se intampla si nu stim ce sa facem,am face plangere la ITM dar stim ca trebuiesc date,datele noastre si ne este teama sa nu ne dea afara ....dar totusi ne-am dorii sa se faca si niste controale in farmacii,pentru ca nu este normal ceea ce se intampla!Va multumim
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Legea nr.108/1999:
Art.18 Inspectorii de munca sunt obligati:
....
c)sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari.
.....
Eu stiu ca cei de la ITM nu au voie sa dezvaluie identitatea celor care fac plangeri. Daca va veti strange toti angajatii, sau cat mai multi, sa vorbiti intai cu conducerea, credeti ca va vor da pe toti afara?
Eu cred ca angajatorii profita de frica asta de a ramane fara serviciu si fac tot felul de abuzuri.
Parerea mea e in primul rand voi, angajatii sa va strangeti si sa va puneti de acord (ar trebui sa existe un sindicat sau reprezentanti ai salariatilor) sa deveniti o singura voce, iar prin reprezentanti sa va spuneti opiniile. Cititi intai codul muncii si contractele pe care le-ati semnat sa va cereti macar drepturile oferite de lege. De ex. in codul muncii scrie ca orele suplimentare se compenseaza cu zile libere sau se platesc cu un spor de pana la 100%.
Iar la ITM, daca dati datele a cat mai multor angajati, raman la parerea ca nu pot sa va dea pe toti afara.
harramaia a scris:

...De ex. in codul muncii scrie ca orele suplimentare se compenseaza cu zile libere sau se platesc cu un spor de pana la 100%.
...

Care este textul de lege care prevede asa ceva?
problema este ca multora le este teama sa faca plangere,de existat reprezentat nu exista asa ceva!nici macar sedinte lunare nu se fac cu dirigintii de farmacii asa cum se fac in alte lanturi,daca s-ar fi facut sedinte asa s-ar fi stiut si problemele sau se stiu probleme si profita pt ca stiu ca nu v-om face nimic...dar noi nu mai suportam neregulile si am vrea sa actionam intr-un fel,am sa caut in Codul muncii si am sa scot ce ar fi necesar si sa incerc sa vb cu cat mai multe colege din alte farmacii si sa facem ceva,va multumesc pentru raspuns!
In afara de sesizare , mai puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.

Munca suplimentară : art.120 -124 C.mun.

Repausul saptamanl : art.137 - 138 C.mun.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite, necompensate cu zile libere tit220161 tit220161 Buna ziua! Ce se poate face in situatia cand angajatorul, sub amenintarea concedierii, ne tine in fiecare zi peste program, plus sambata si duminica? Orele ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare. danielanic danielanic Buna seara. Am de recuperat aproape 1000 de ore suplimentare, efectuate de la inceptul anului. Am cim pe perioada nedeterminata. Am solicitat angajatorului de ... (vezi toată discuția)
Codul muncii marcelm marcelm ce articol din codul muncii se incalca daca?.. eu lucrez 12 cu 24 /12 cu 48 si sunt pontat 8 ore de luni pana vineri 40 de ore( lucrez inclusiv sambata si ... (vezi toată discuția)