avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces divort-custodie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces divort-custodie copil minor

Voi detalia , cu rugamintea sa-mi dati cateva sfaturi. Cazul in speta este al unei rude.
Dintr-o casnicie de 7 ani , a rezultat un minor , crescut , educat de bunicii din partea tatalui , ambii profesori pensionari.Cuplul , a locuit si locuieste impreuna cu acesti bunici ,oameni de treaba , gospodari.Mama minorului , are un copil dintr-o casnicie anterioara , dar este decazuta din drepturi (copilul este in intretinerea parintilor ei , dar , are drept de vizitare)Motivul divortului , infidelitatea mamei , recunoscuta.Nu vrea sa paraseasca domiciliul , sperand , ca-n urma divortului , sa primeasca custodia copilului , desi , nu s-a implicat in cresterea si educarea lui. Copilul , este foarte atasat de bunici si de tatal lui.Considerati ca sunt sanse sa ramana la tata ? Cu respect , multumesc!
Cel mai recent răspuns: atu_targoviste , utilizator 11:27, 14 Iulie 2014
dar este decazuta din drepturi

ati vazut dvs un act in acest sens sau doar din auzite ?
chiar daca minorul e incredintati bunicilor, nu inseamna ca mama e decazuta din drepturi.
Daca acest copil la care va referiti locuieste si e creescut de bunici, cum de e atasat de tata desi nu locuieste cu acesta si nu si de mama ?
Conteaza mult ancheta psihosociala, ce conditii are mama de locuit..
Ar fi mai usor daca mama ar fi de acord ca baiatul sa ramana la tata.
Multumesc pentru raspuns. E o situatie destul de complicata si tensionata.In cazul copilului dat sub ingrijire bunicilor, stiu de la tatal ei , ca-i decazuta din drepturi( situatia concreta o voi afla astazi si-o voi posta ).In cazul celui de-al doilea , actiunea de divort , a fost introdusa zilele trecute , fiind vacanta , se va judeca in septembrie , cand , probabil , va fi si medierea.
V-am intrebat daca sunt sanse ca mama sa primeasca copilul , in detrimentul tatalui , in conditiile in care nu are alt domiciliu , decat cel actual , impreuna cu actuala familie(sot , copil ,socri)locuiesc la casa , construita de socri si avand in vedere viata destul de tumultoasa ce-o are.

Conditii Art. 508
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.
Eu nu cred ca decazuta din drepturi, iar decaderea din drepturi e o masura provizorie de protectie a copilului.
V-am intrebat daca sunt sanse ca mama sa primeasca copilul , in detrimentul tatalui , in conditiile in care nu are alt domiciliu , decat cel actual , si avand in vedere viata destul de tumultoasa ce-o are.


Da, are. Au drepturi si sanse egale in ce priveste copilul.
poate locui si cu chirie dupa divort, faptul ca nu ai o locuinta proprietate nu iti reduce sansele de a locui cu copilul.
Ce intelegeti prin viata tumultoasa ? Nu ati dat detalii despre comportamentul ei ca mama.
Faptul ca are inca un copil care locuieste cu bunicii nu ii ia sansele de a obtine ca minorul la care va referiti sa aiba domiciliul la ea.
Bineinteles ca tatal are sanse mari sa baiatul sa ramana cu el in acelasi mediu, insa nu e cert ca va castiga.
Viata tumultoasa=infidelitate repetata , recunoscuta de parata.Copilul a fost crescut de bunicii profesori , intr-un mediu propice dezvoltarii lui , mama neimplicandu-se prea mult in cresterea si educarea lui.
Multumesc,
Conteaza mai mult ca nu s-a implicat in educarea copilului decat ca si-a inselat sotul de mai multe ori.

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului catre tata e posibila? cristeasimona cristeasimona buna ziua!Am si eu o intrebare va rog! In urma unei casatorii de 6 ani, avem un copil cu varsta de 5 ani.acesta a fost crescut mai mult de parintii mei ... (vezi toată discuția)
Imi poate lua fostul sot copilul ? ralucarolly ralucarolly in urma divortului copilul in varsta de 5 ani a ramas la mine, el plateste pensie alimentara si are dreptul la legaruri personale cu minorul cu program ... (vezi toată discuția)
Urgent! incredintare minor de catre bunica corinuta corinuta Ce posibilitati legale are o bunica care si/a crescut nepotul de la varsta de 1 an, acum are 9 ani, sa obtina incredintarea copilului. Mama lui nu s/a ocupat ... (vezi toată discuția)