avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PRIMA DE VACANTA/VOUCHERE DE VACANTA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PRIMA DE VACANTA/VOUCHERE DE VACANTA

Buna ziua. Lucrez intr-o societate cu capital majoritar de stat si de la 4 iulie 2014 a intrat in vigoare ordonanta vocuherele de vacanta.
In contarctul meu colectiv de munca am prevazuta acordarea unei prime de vacanta in cuantum de 75% din salariu, la luarea a cel putin 10 zile de concediu cu mentiunea pe cererea de concediu ca "solicit prima de vacanta" .iar prima urma sa fie data cu 5 zile lucratoare inainte de intrarea in concediu.
In 27 mai eu am facut cererea , a fost semnata de toata lumea, toate bune si frumoase, cu intrare in concediu in data de 14 iulie. Intre timp apare celebra lege si spune ca se dau vouchere , nu bani. Bineinteles ca toata lumea "smechera" care stia a avut grija sa si faca cerere de concediu. colac peste pupaza, pana in data de 3 iulie s -au dat prime de vacanta la greu. mie nu, fiindca trebuia in 7 iulie.
pe langa faptul ca in 3 iulie le am sunat sa le intreb daca mi au calculat o macar, imi spun ca da, imi spun suma, si m-au taxat la calcul cu impozitul e venit, desi eu am handicap gradul 1si sunt scutita. s-au scuzat si m au asigurat ca in 7 iulie la prima ora se reface calculul si in aceeasi zi primesc banii.
iar in 7 iulie pe la ora pranzului ma anunta ca nu mai primesc niciun ban fiindca legea interzice sa se dea bani, ci sa se dea vouchere. eu aveam rezervare sa plec din tara, ma bazam pe banii aia si ei nu mi i au dat.
iar de vouchere nu se discuta, fiindca nu exista metodologie pt ele, nu exista momentan vouchere. si am intrat in vacanta fara bani dar si fara vestitele vouchere.
e legal sa dai bani la o parte din angajati iar la restul nimic?
in ce tara traim? toti ridica din umeri la mine, am ramas cam 20%din angajati fara prime, si au spus ca acum e ilegal sa dea bani. sa asteptam sa apara voucherele . e bataie de joc. va rog cum ii pot actiona in instanta ? e absurd sa bagi o astfel de lege la mijlocul anului, adica omul isi asteapta banii si tu ii spui ca nu ii dai nimic , ca pana ieri ai dat, ca asta e daca nu ai apucat ghinionul tau. e ilegal e un abuz! cum pe o cerere aprobata si semnata de dir general din 27 mai cand legea nu era in vigoare, sa mi refuze plata primei ca de fapt ziua de dat banii a picat fix in ziua urmatoare intrarii in vigoare a legii aleia?
va rog ajutati ma



Cel mai recent răspuns: ELENA2009 , utilizator 14:27, 19 Ianuarie 2015
Din cate am inteles, dvs trebuia sa intrati in CO in data de 14.07.2014? Daca da, atunci data cand trebuia sa va achite prima este data de 07.07.2014, data cand noua lege era in vigoare.

In acest sens, cred ca angajatorul dvs are perfecta dreptate.

Nu este absurd sa se adopte un act normativ la jumatatea anului, intrucat legislatia in materie si nici Constitutia tarii nu interzice asa ceva.
Sa spunem ca asa e, cu toate ca e ilogic. dar dc nu mi au dat vouchere atunci? CCM prevede acordarea unei indemnizatii de concediu. iar legea asta spune ca nu pot primi vouchere si prima in acelasi timp. eu n am primit nici prima nici vouchere
Problema voucherelor insa nu este solutionata pe deplin.
Greseala este a legislativului nostru care trebuia sa prevada ca legea se aplica de la 01.01.2015 , de exemplu, astfel incat exista timpul necesar punerii corecte in aplicare a acestor prevederi.
Angajatului care primeste vouchere de vacanta ce taxe i se retin de care angajator?
multumesc.
Pentru sumele acordate in vouchere de vacanta potrivit legii, angajatul plateste doar impozitul pe venit de 16%, compania fiind scutita de plata contributiilor sociale ale angajatului si ale angajatorului.

Alte discuții în legătură

Probleme acordare prima de vacanta ContSters268171 ContSters268171 Incepand cu 16 iulie trebuie sa intru in Concediu de odihna pe anul 2014( regie autonoma). Cererea de concediu am facut-o luna trecuta.In primele zile ale ... (vezi toată discuția)
Prime/vouchere de vacanta alisaelena alisaelena Buna ziua, O societate comerciala poate acorda prime de vacanta salariatilor? Daca da, in ce conditii? Tot ce am gasit pana acum este: - faptul ca acestea ... (vezi toată discuția)
Vouchere de vacanță Ramona Valerica Ramona Valerica Sunt cadru didactic in concediu de creștere copil din 1ianuarie2018.Cum pot beneficia de vouchere de vacanță confirm noului ordin 3571, dacă școala unde ... (vezi toată discuția)