avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Prime/vouchere de vacanta
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Prime/vouchere de vacanta

Buna ziua,
O societate comerciala poate acorda prime de vacanta salariatilor? Daca da, in ce conditii?
Tot ce am gasit pana acum este:
- faptul ca acestea se acorda in limita maxima a 6 salarii minime brute, adica 7500 lei acum (6*1250 lei).
-Am citit ca este deductibila dar este si impozabila aceasta suma, sau este scutita de impozit si contributii?
-pot fi acordate doar pentru turismul romanesc sau si pentru concedii in afara tarii?
-pot fi acordate doar sub forma de vouchere pe suport hartie sau electronic, sau poate fi virata pur si simplu contravloarea in bani in contul salariatului/ pe dispozitie de plata cu mentiunea "prima de vacanta" ?
-daca administratorul societatii este si angajat la propria firma (are contract), poate primi si acesta prima de concediu/vacanta, in aceleasi conditii?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:54, 8 Mai 2016
Legislatia stabileste ca angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda salariatilor bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanta, care pot fi utilizate doar in structuri turistice de pe teritoriul Romaniei.

Angajatorii din mediul privat vor putea
acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate. Acordarea primelor sau voucherelor de vacanta va fi stabilita de comun acord cu sindicatele si va fi mentionata in mod obligatoriu in contractele colective de munca aplicabile la nivel de unitate.
www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc pentru raspuns.
Deci in primul rand trebuie sa existe un contract colectiv de munca. Daca societatea are pana in 15 angajati, nu este obligat sa faca un CCM,nu? Stiam ca e obligat la peste 21 de angajati?
Am citit legile referitoare la aceste prime/vouchere de vacanta, insa nu sunt lamurita de un lucru, repet: ii pot vira bani in cont doar cu mentiunea "prima de vacanta" fara sa fiu nevoita sa achizitionez vouchere? Este impozabila aceasta suma? Poate fi acordata si administratorului?
Daca nu trebuie sa incheiati C.C.M., atunci treceti ce ar putea fi prevazut acolo in R.O.I.
Prima de vacanta este impozabila si poate fi acordata si administratorului societati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legat de prima de vacanta olden olden legat de prima de vacanta e suficienta deciza administrator sau trebuie modificat si regulamentul intern ? [b]suma maxima e de 1050 leix 6 salarii, adica 6300 ... (vezi toată discuția)
Prima de concediu dancucasiana dancucasiana As avea o nelamurire cu noua lege cu primele de concediu,sotul meu lucreaza la apa-canal,adica la stat,ar beneficia de vocherul de vacanta,adica sunt obligati ... (vezi toată discuția)
Drepturi cf.ccm daniela-claudia daniela-claudia In contractul colectiv de munca in vigoare este prevazut ca toti salariatii sa primeasca prime de concedii sau vouchere de vacanta in cuantum de un salariu de ... (vezi toată discuția)