avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Obligatia nominalizarii cenzorului in statutul unui ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Obligatia nominalizarii cenzorului in statutul unui ONG

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa imi clarific cateva aspecte referitoare la cenzori, in cazul unui ONG.
1) In statutul unei Asociatii (in general al unui ONG), trebuie nominalizat cenzorul / membrii comisiei de cenzori sau doar trebuie mentionat faptul ca situatiile financiare ale ONG-ului vor fi verificate de un cenzor / de o comisie de cenzori, fara a specifica numele acestora?
2) In cazul in care ONG-ul trebuie sa aiba doar un cenzor, deoarece sunt sub 100 de asociati, acesta trebuie sa fie membru contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii sau acest lucru este valabil doar in cazul comisiei de cenzori, unde cel putin unul dintre cenzori trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii?

Am citit OG 26/2000, OMFP 166/2017, Normele 2435/1997 aprobate prin HG 18/1/1997, OG 65/1994 si eu, ca si economist, interpretez astfel:
- in statutul unui ONG, cenzorul nu trebuie nominalizat ci doar trebuie mentionat ca AGA va alege un cenzor/comisie de cenzori.
- cenzorul, pentru ONG-urile cu un numar intre 15-100 asociati, trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii.

Am vorbit cu un jurist care activeaza in societati comerciale si cu un jurist dintr-o primarie si mi-au spus ca este obligatorie nominalizarea si nu numai numirea in general a cenzorului.

Deoarece uneori legislatia ONG difera de legislatia aferenta societatilor comerciale /institutiilor publice, va rog sa imi spuneti care este punctul dvs. de vedere la intrebarile mentionate mai sus, tinand cont ca este vorba de un ONG.

De asemenea, va rog sa faceti referire si articolele din legile prin care va sustineti punctul de vedere, pentru a putea a le citi si a ma convinge, cu ajutorul dvs, de raspunsul corect, dat de o persoana abilitata, asa cum sunteti dvs.

Va multumesc,

Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2017
misha_1965, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:52, 17 Iulie 2017
Daca ong-ul are de la infiintare mai mult de 15 membrii fondatori, doar atunci e obligatoriu ca in actul constitutiv (si nu in statut) sa fie trecut (nominalizat) )cenzorul cu numele, datele de identificare din buletin si numarul legitimatiei de cenzor (si copii dupa toate acestea) se depun si la actele de la infiintarea la judecatorie.
Daca numarul membrilor creste pe parcurs si deci fata de situatia de la infiintare s-a schimbat, doar ulterior apare necesitatea alinierii la obligativitatea de a avea un cenzor, atunci acest aspect al nominalizarii lui va figura ca un punct pe ordinea de zi al urmatoarei adunari generale si deci si in procesul verbal al adunarii generale. Si cum acest proces verbal se va inregistra si la judecatorie, sa atasati si copii dupa buletinul si legitimatia vizata la zi a cenzorului. Calitatea de cenzor de la ong e aceeasi ca si la firme din punctul de vedere al autorizarii si pregatirii profesionale.
Precizari clare sunt in og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile.
Va multumesc mult pentru raspuns.
1. In Statut nu se nominalizeaza cine sunt membrii organelor de conducere si control. Doar in Actul Constitutiv. Acesta se modifica de cate ori se modifica comopoenta organelor, si trebuie operat prin Judecatorie in registrul asociatiilor si fundatiilro respectivele modificari.
2. Numai cand sunt peste 100 membri in asociatie si deci legea obliga la comisie de cenzori, unul dintre ei trebuie sa fie expert contabil sau contabil autorizat. Cand sunt intre 15-100 membri si e doar cenzor unic, el poate fi un simplu membru al asociatiei, nu exista nicio conditie speciala. Unii confunda institutia cenzorului de la ONG cu a celui de la societatile comerciale, care are alt rol si alt regim juridic si nu poate fi oricine... Am depus actele de numit cenzor unic la numeroase ONG niciodata nu au cerut instantele vreun document care sa mentioneze sau ateste calitatea de expert contabil sau contabil autorizat, si nici nu ar fi avut temei sa o ceara. In schimb cand e comisie de cenzori cer copia legitimatiei CECCAR alte instante se multumesc sa se indice datele de identificare inclusiv nr. legitimatie....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor ong - asociatie culturala ccgmau ccgmau Buna ziua, Avem o asociatie culturala, cu 14 membrii asociati, cu cenzor stabilit prin statut si nominalizat in actul constitutiv. Mentionez ca cenzorul face ... (vezi toată discuția)
Cenzor sau comisie de cenzori laluca laluca Din cate stiu pentru o asociatie cu peste 15 membri trebuie un cenzor. Intrebarea este daca cenzorul trebuie sa fie expert contabil? Daca pe parcurs va depasi ... (vezi toată discuția)
Numire cenzor ContSters284525 ContSters284525 Ce acte sunt necesare ptr, numirea unui cenzor? adica se face ca si la societati comerciale cu garantie, cazier, declaratii pe propie raspundere si specimen ... (vezi toată discuția)