avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia si grupele de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia si grupele de munca

Buna ziua,
revin cu o alta intrebare deoarece la Casa de Pensii ne confruntam cu situatii care pentru oamenii normali nu au logica.
Sotul meu a prezentat la Casa de Pensii adeverinte de la societatile unde a lucrat, in baza carora se atesta ca in conformitate cu Ordinul MMPS 50/1990, OG 6929/ 26.12.1990 completat cu Scrisoarea nr 1351 din 1991 a MMPS si HG 559/1990 privind locurile de munca, activitatile si categoriile profesionale care se incadreaza, locul de munca detinut se incadreaza in grupa I de munca.
La momentul transferului, respectiv anii 1981 si 1988, in cartea de munca s-a inscris ca societatile respective se incadrau in grupa a II a de munca.
Casa de Pensii spune ca aceste adeverinte prezentate de sotul meu nu se pot lua in considerare, deoarece la vremea respectiva (1981, 1988) erau trecute in cartea de munca in grupa a II-a. Deci adeverintele nu sunt valabile.
Ceva nu este in regula. Anumite societati si categorii de munca au fost trecute in anul 1990 in grupa I de munca, deci au fost reevaluate. Printre ele si societatile la care a lucrat sotul meu. Întrebarea este de ce refuza Casa de Pensii sa accepte adeverintele. In ce baza legala refuza sa-i acorde sotului meu un drept acordat de legile de mai sus?
Poate reusim sa ne lamurim.
Va multumim foarte mult.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:45, 24 Iulie 2014
Inteleg ca sotul dvs., s-a transferat inainte de 1990, de la firma respectiva, avand mentiuni in carnetul de munca pentru acordare gr.a II-a de munca.
Ordinul MMPS nr. 50/ 1990 mentiona obligativitatea intocmirii unor documente prin care sa se nomonalizeze locurile de munca/ posturile de lucru incadrate in grupe de munca si dupa obtinerea avizului ITM, sa se nominalizeze prin decizie scrisa a angajatorului, personalul care a beneficiat, incepand cu anul 1969 si pana in martie 1990. Este posibil ca firma sa fi omis, la data emiterii deciziei amintite mai sus, sa-l nominalizeze si pe sotul dvs.(acesta fiind deja transferat din firma), ca fiind beneficiar de gr.I de munca, conform reglementarilor noi din ord.nr.50/ 1990.
Ulterior cand a emis adeverinta, firma nu mentionat/ anexat si decizia interna, in care sa apara nominalizat sotul dvs., motiv pentru care casa de pensii nu ia in calcul adeverinta.
Firma nu poate emite adeverinte decat in baza unor documente intocmite la vremea respectiva, o mentiune retroactiva poate fi facuta, eventual, prin actiune in instanta impotriva firmei respective. Este nevoie de o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii, dar nu este sigur ca expertul poate gasi la firma, documente care sa il convinga, ca a exista o eroare din partea firmei, cand s-a facut nominalizarea prin decizie interna, a persoanelor pe locurile de munca/ posturile de lucru, incadrate in gr.I de munca.
Multumesc mult pentru raspuns, domnule consultant.

Inteleg ca, fie va trebui sa cautam in arhive decizia angajatorului - ceea ce este mai greu decat a cauta acul in carul cu fan deoarece firmele s-au desfiintat iar arhivele sunt cine stie pe unde; fie ne adresam instantei - ceea ce in conditiile de astazi inseamna timp, bani, experti, care poate nu au nicio sansa sa gaseasca acul din carul cu fan. Poate ca societatea respectiva nu si-a indeplinit corect sarcinile, poate ca acea decizie interna nici nu exista. Aici poate interveni si reaua vointa a angajatilor carora te adresezi pentru obtinerea documentului.
Dumneavoastra, ca specialist, vi se pare corect ca un angajat sa fie supus unui asemenea tratament atunci când este vorba de drepturile lui?
Banuiesc ca nu suntem singurii in aceasta situatie, cred ca MMPS cunoaste acest aspect, totusi...
MMPS cunoaste foarte bine situatia, tocmai de aceea cere decizia respectiva.
Multi angajatori, pentru a scapa de procese cu fosti angajati, dau adeverinte, fara a avea insa baza legala. Motive: lipsa de respect, fata de angajati, necunoasterea legii sau indiferenta fata de prevederile legii, inconstienta, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa de muncă Dyx70 Dyx70 Munca în abator - practicant veterinar- se încadrează la una din categoriile de grupă 1 sau 2, mă refer la anii 1988 - 1991 (vezi toată discuția)
Optician -optica primara lucru cu sticla ,zgomot marit-grupa 2??? Zincuta Zincuta Am lucrat 21 ani si zece luni intr-un atelier de optica(de stat),nu particular,sociatatea apartinand de Ministerului Sanatatii , perioada 1981-2002 doar ... (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa i de munca de angajator elizal elizal Am desfasurat activitate in mediul toxic (caravana MRF) in care era instalat un aparat Roentgen, timp de 5 ani , din 1976- 1981, timp efectiv llucrat la locul ... (vezi toată discuția)