avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Optician -optica primara lucru cu sticla ,zgomot ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Optician -optica primara lucru cu sticla ,zgomot marit-GRUPA 2???

Am lucrat 21 ani si zece luni intr-un atelier de optica(de stat),nu particular,sociatatea apartinand de Ministerului Sanatatii , perioada 1981-2002 doar optica primara cu lentile din sticla .utilajele folosite au fost masini de slefuit manuale cu zgomot ridicat,clesti pentru cioplirea sticlei ,vidia taiere sticla.
.Intrebarea este daca pentru aceasta perioada , pot primi Grupa 2 de munca ! Am solicitat de la fosta intreprindere Centrofarm -Oficiul Farmaceutic adeverinta pentru a o duce la casa de pensii in vederea completarii dosarului si stabilirea bazei de calcul de iesire la pensie anticipata la 57 ani,am primit adeverinta cu Grupa 3( subliniat),am intrebat apoi telefonic la biroul resurse umane- personal si acestia au spus ca" Nu ma incadrez "decat pentru Grupa 3 .
in aceasta situatie doresc sa actionez in instanta aceasta intreprindere pentru ca in conditiile de lucru cu praf de sticla ,zgomot marit de la polizoare timp indelungat ,consider ca ma incadrez SIGUR in grupa a 2-a ,este un drept de munca in conditii speciale ,decat cei din birourile societatii sau sectii cu medicamente la raft ambalate !
Vreau sa castig acest drept de grupa 2 pentru perioada lucrata!
Care ar fi pasii de urmat in vederea acestui scop?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
Zincuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 20:11, 3 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa obtineti grupa de munca, in perioada respectiva firma trebuia sa intocmeasca documentatii prevazute de ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994, sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locuri de munca incadrate in grupa de munca si prin decizie interna sa fiti nominalizata ca beneficiar de grupa de munca la loc de munca incadrat in grupa de munca.
Ordinul respectiv mentiona obligativitatea angajatorilor de a consemna in carnetele de munca, anual, acordarea grupei de munca.
Daca nu ati primit adeverinta de la firma, reiese ca firma nu a intocmit respectivele documente si/ sau nu a primit aviz ITM/ Inspectia muncii si/ sau nu ati fost nominalizata.
Prin instanta nu poate fi obtinuta grupa de munca daca firma nu a intocmit documentatiile respective sau nu a obtinut avizul ITM/ Inspectia muncii, existand Decizii ale ICCJ in acest sens, respectiv nr. 12/ 2016 pentru conditii deosebite si nr. 14/ 2016 pentru conditii speciale (instantele nu pot analiza conditiile de munca).
Daca nu ati fost nominalizata, dar firma a obtinut avize de incadrare de locuri de munca in grupa de munca puteti deschide actiune in instanta. Va trebui sa prezentati documente care sa ateste ca ati lucrat la respectivele locuri de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un mic ajutor... Marin Dutu Marin Dutu Buna ziua.Am lucrat ca sofer la ita brasov 16 ani in grupa a 2 in anul 1995 am plecat prin transfer la alta intreprindere tot ca sofer puna in anul 2000.Acesti ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,aș dori să știu dacă în perioada 1989-1990 muncă ... Silvy93 Silvy93 Bună ziua,aș dori să știu dacă în perioada 1989-1990 muncă de Lăcătuș era considerată în grupa a doua de muncă.Mulțumesc.O zi bună. (vezi toată discuția)
Grupe de munca pusa2mimi pusa2mimi Am o intrebare cel putin bizara: persoana X a lucrat in perioada 1986-1993 la o fabrica de utilaj greu, unde pe langa zgomotul infernal care era in hala se ... (vezi toată discuția)