avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bani inmormantare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bani inmormantare

Buna seara,

Bunica mea a avut un frate care a murit ieri. Locuia la un camin de batrani, neavand familie, loc de munca sau locuinta. Nu avea nici pensie. Cei de la camin au sunat-o pe bunica mea sa-i comunice. Cei doi fii ai bunicii mele au fost astazi la inmormantare , facand un sacrificiu platind cateva milioane pe drum pana acolo.
Cel care are grija de camin le-a cerut 1000 RON cheltuieli de inmormantare. Unul dintre unchii mei avea pensia primita pe card si i-a dat 600 RON , ramanand ca restul sa ii depuna intr-un cont bancar.
Au ei dreptul sa ceara cheltuieli de inmormantare tinand cont de faptul ca ei au organizat tot si nu le-a dat unchilor mei nici o chitanta sau macar certificatul de deces ? Ce ar trebui sa faca ? E legal ? Ei nu recupereaza banii de inmormantare prin ajutorul de deces ?
Cel mai recent răspuns: tynatwine , utilizator 22:47, 23 Iulie 2014
Care ajutor de deces daca nu era asigurat ?

"Daca in ziua decesului, persoana decedata nu era asigurata in sistemul public. In acest caz, suma cuvenita este 1.112 RON in 2013 (și 1.149 RON în 2014) si poate fi solicitata numai de un membru din familie care este asigurat sau pensionar. Solicitantul va face o declaratie pe propria raspunderea ca persoana decedata nu era asigurata sau pensionar."

Nu le-a aratat cheltuielile si nu le-a dat certificatul de deces. Daca tot suporta unchii mei cheltuielile, la ei ar trebui sa fie certificatul de deces, nu asa ar fi corect ?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
tynatwine, utilizator
Ei nu recupereaza banii de inmormantare prin ajutorul de deces ?

poate fi solicitata numai de un membru din familie care este asigurat sau pensionar.

Vi se pare ca respectivul camin e un membru de familie ? , ajutorul il poate solicita un membru al familiei.
A cerut acte si nu i s-au dat ?
Se ia in calcul si persoana care a suportat cheltuielile de inmormantare. As dori sa-mi raspunda cineva competent, nu cineva care raspunde cu alte intrebari.
Din moment ce era in intretinerea caminului, aveau dreptul sa ceara bani pt inmormantare (dupa inmormantare) ? Daca raspunsul este "da", nu ar fi trebuit sa le dea o chitanta ? Cine trebuie sa detina certificatul de deces ?
Persoana care a suportat inmormantarea poate depune cerere sa ia ajutorul daca persoana decedata era asigurata.
In cazul postat de dvs persoana care cere ajutorul solicita el insusi in calitate de asigurat pt ca are in familie decedat neasigurat.
Caminul,( banuiesc ca e de stat) il ingroapa pe banii statului, acesta ramanand sa recupereze de la mostenitori daca sunt.
Daca ati fi cerut actul de deces, vi s-ar fi dat.
Asteptati si alte raspunsuri, sigur va va raspunde si cineva competent.


Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

De ce in cazul pensionarului sau asiguratului poate cere ajutorul ... Mladin Sandina Mladin Sandina De ce in cazul pensionarului sau asiguratului pot cere ajutorul de inmormantare membrii familiei sau orice persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Ajutor de înmormântare . MihaaaM MihaaaM Bună ziua ! Fratele meu a decedat ,nu era asigurat nici pensionar ,avea doar ajutorul social de la Primărie .Beneficiem de ajutorul de înmormântare ?? Daca ... (vezi toată discuția)
Deces dorderacu dorderacu ce acte trebuie pt ajutor de inmormantare, unde se depun , cat dureaza, cati bani se dau? (vezi toată discuția)