avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general deductibilitate cheltuieli externe asociat unic
Discuție deschisă în Contabilitate în general

deductibilitate cheltuieli externe asociat unic

Rog un raspuns la urmatoarea intrebare:

Sunt asociat unic si administrator la o societate comerciala. Conform legii nu pot avea un contract de munca.

Urmare a unei deplasari externe in interes de serviciu sunt deductibile cheltuielile cu transportul extern, cazarea, diurna si taxiurile externe?

Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Irinel Antoniu , utilizator 18:38, 26 Februarie 2012
ART. 21

Cheltuieli
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:

e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;

si din norme :
27. Calitatea de administrator rezultă din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat.

Concluzie : da , sint cheltuieli deductibile , Dvs avind calitatea de administrator

Daca din actul constitutiv al societatii reiese ca sunteti administrator , atunci sunt deductibile cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, stabilite prin norme.
este reglementat de art 21 alin e din Codul muncii


Conform Legii nr. 31 (r2) din 16/11/1990 (Versiune actualizata pana la data de: 17/04/2009) privind societăţile comerciale:

Art. 196.1 (3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societăţii cu răspundere limitată al cărui asociat unic este.
este deductibila in acest caz si diurna?
stiam ca diurna nu este deductibila in acest caz ci doar ch cu deplasarea
cum e corect cu diurna?
Codul Fiscal din 22/12/2003 (Versiune actualizata pana la data de: 01/05/2009):

Art. 21. - (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;
............................
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;

===================================================================================

Normă metodologică din 22/01/2004 (Versiune actualizata pana la data de: 30/04/2009) de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Norme metodologice
27. Calitatea de administrator rezultă din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. În sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariaţilor cuprind şi:
a) directorii care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente şi/sau nerezidente detaşate, potrivit legii, în situaţia în care contribuabilul suportă drepturile legale cuvenite acestora.
..........................................................................................................................................................

diurna este deductibila in limita a de 2.5 ori nivelul legal, conform Art.21, pct.3 CF

Alte discuții în legătură

Decontare deplasare in strainatate pfa break_noon break_noon Sunt PFA, si am contract cu o firma din Germania. Cei de acolo imi cer, mai mult sau mai putin regulat (o data la 1-2 luni) sa merg la ei, pentru discutii ... (vezi toată discuția)
Diurna administrator Andi24 Andi24 Buna ziua, Diurna acordata unui administrator este deductibila la calculul impozitului pe profit? Administratorul nu are contract de munca. Multumesc1 (vezi toată discuția)
Cheltuieli deplasare. deductibilitate paolo979 paolo979 Sunt deductibile la calculul impozitului pe profit cheltuielile cu deplasarea (cazare , transport , diurna) in strainatate a administratorilor si in ce limite? (vezi toată discuția)