avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare definitiva suspendare proces civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare definitiva suspendare proces civil

În temeiul art. 242 alin. 1 N.C.P.C. suspendă judecarea cauzei având ca obiect „pretenţii”, .....


acest lucru s-a produs in 14.03.2014.cand devine definitiva suspendarea prin hot.judec si care este procedura :se face din oficiu sau r=trebuie sa fac cerere?mentionez ca reclamanta nu a depus si nu are cum sa depuna cele solicitate de instanta intrucat nu exista acele acte.Va multumec
Cel mai recent răspuns: teisoara , utilizator 13:50, 22 Septembrie 2014
In ipoteza suspendarii in temeiul art.244 CPC suspendarea va dainui timp de un an pana cand va interveni perimarea cererii.
Puteti solicita instantei un certificat de grefa in cuprinsul caruia sa aveti aceasta dispozitie a instantei. Incheierea este supusa recursului pe toata perioada suspendarii.
În temeiul art. 242 alin. 1 N.C.P.C......


este acelasi lucru at 242NCPC cu 244 CPC /?


va multumec
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
Gabriela Mihai, Avocat
Evident ca nu .... Daca ar fi fost acelasi lucru ce rost aveau doua articole diferite ?
art. 242 are in vedere suspendarea la cerere sau in lipsa partilor.
art.244 are in vedere suspendarea in cazul inceperii urmaririi penale sau in cazul existentei unui alt drept litigios.
apaidiu a scris:

Evident ca nu .... Daca ar fi fost acelasi lucru ce rost aveau doua articole diferite ?
art. 242 are in vedere suspendarea la cerere sau in lipsa partilor.
art.244 are in vedere suspendarea in cazul inceperii urmaririi penale sau in cazul existentei unui alt drept litigios.


Încercați să dați, pe cât posibil date exacte și corecte pemtru a fi de folos celui care întreabă și a nu-l încurca mai mult.

ART. 242 Suspendarea judecăţii cauzei
(1) Când constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantului, prin neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii, potrivit legii, judecătorul poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate. Dispoziţiile art. 189 sunt aplicabile.
(2) La cererea părţii, judecata va fi reluată dacă obligaţiile la care se referă alin. (1) au fost îndeplinite şi, potrivit legii, aceasta poate continua.

ART. 244 Terminarea cercetării procesului
(1) Când judecătorul se socoteşte lămurit, prin încheiere, declară cercetarea procesului încheiată şi fixează termen pentru dezbaterea fondului în şedinţă publică.
(2) Pentru dezbaterea fondului, judecătorul pune în vedere părţilor să redacteze note privind susţinerile lor şi să le depună la dosar cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit potrivit alin. (1), fără a aduce atingere dreptului acestora de a formula concluzii orale.
(3) Părţile pot fi de acord ca dezbaterea fondului să urmeze în camera de consiliu, în aceeaşi zi sau la un alt termen.
(4) Cererea de judecată în lipsă presupune că partea care a formulat-o a fost de acord şi ca dezbaterea fondului să aibă loc în camera de consiliu, în afară de cazul în care partea a solicitat expres ca aceasta să aibă loc în şedinţă publică.

ART. 416 Cererile supuse perimării
(1) Orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de retractare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părţii, timp de 6 luni.


Răspunsurilepe care le-ați dat nu au nici o legătură cu textele de lege arătate și nici cu cele incidente în cauză.

Dacă partea nu-și îndeplinește obligația dispusă în sarcina sa neîndeplinire care a determinat suspendarea în temeiul art. 242 CPC, cauza se va perima de drept în termen de 6 luni de la data pronunțării suspendării.
Coincidenta face ca si codul vechi si cel nou sa aiba acelasi numar la textul ce priveste suspendarea. (Sigur cu motive diferite ... ceea ce observa si utilizatorul Patrick_).
Insa, suspendarea pe 244, se poate intampla numai pe codul vechi.
Cel nou (art.244 nou) nu are nici o legatura cu suspendarea.
Este motivul pentru care am indicat textele codului vechi (242 si 244) care -ambele- vizeaza suspendarea si imi lasa impresia ca sunt mai aplicate fata de informatiile date de utilizator.
Daca deductia mea este gresita .... nu are decat sa ne informeze utilizatorul si sa ne puna in acord cu realitatea.

Alte discuții în legătură

Repunere pe rol respinsa mentine suspendarea cf. art 155 cpc advsys advsys Buna ziua Situatia este urmatoarea avem 2 investiri cu formula exe ale unor BO-uri, instanta la termenele anterioare ne-a solicitat sa depunem BO-uri in ... (vezi toată discuția)
Urgent - repunere pe rol Andreea.B Andreea.B Buna ziua, Am primit o citatie pt judecarea perimarii unui dosar. Pe Portal apare ca procesul a fost suspendat in baza art.242 alin.1 pct.2 cpc. Este ... (vezi toată discuția)