avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatii coloane apa calda / caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatii coloane apa calda / caldura

As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie aparuta in cadrul Asociatiei noastre (12 apartamente cu CT proprie; 6 apartamente alimentate de la sistemul centralizat) in cazul in care apare necesitatea reparatiilor la coloanele verticale de apa calda si caldura :
1. cei cu CT si coloane care trec prin apartamentul lor refuza sa plateasca reparatiile pe motiv ca nu se folosesc de acele utilitati
2. cei cu CT si FARA coloane care trec prin apartamentul lor refuza sa plateasca reparatiile pe motiv ca nu se folosesc de acele utilitati

Situatia este similara si pentru coloanele de apa calda / caldura care se afla in subsolul blocului. Cine trebuie sa plateasca aceste reparatii? Si pe baza carui articol?

Sunt aceste coloane (verticale si cele din subsol) parti comune la care orice interventie este suportata de toti proprietarii pe baza Cotei parti Indivize? Va rog sa-mi specificati articolul pentru a putea clarifica situatia in asociatie.
Mentionez ca eu am CT, fara coloane in apartament si consider ca acestea sunt parti comune.

Multumesc.
1-Conform norme in vigoare instalatiile care tranziteaza proprietatile individuale constituie parte comuna
Toti proprietarii au obligatia sa participe la intretinerea si reparatia partii comune constructii si instalatii din imobil
Aspectul ca proprietarii au inteles sa renunte la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic ,sa isi imbunatateasca confortul prin instalarea de CT ,nu constituie temei legal pentru a fi exonerati de la plata parti comune
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
HG nr 1588/2007 ART. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, în functie de suprafata utila aapartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decât aceea de locuinta, reprezintacheltuielile efectuate pentru administrarea, întretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate în proprietate comuna.
ART. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari deîntretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate în si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa în cartea tehnica a constructiei si în acordul de asociere: subsolul;conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, încalzire, energieelectrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si alteleasemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator,electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilorasociatiei de proprietari ori persoanelor alese:presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
ynocentta, utilizator
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 32. - (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii
Sper ca cei cu vechime pe acest forum, stiu de mult ca am o alta interpretare a legislatiei in ce priveste partile comune sau instalatiile comune.
Sunt de acord ca ce este comun "este comun"! Dar pentru cine este comun? Pentru tronson, pentru scara, pentru bloc, pentru mai multe blocuri... asta trebuie stabilit pentru ca asa este logic iar legislatia permite.
Iata ce prevede Legea 230/2007:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

Scuze pentru sublinieri dar asa poate ma fac inteles mai usor. De aici rezulta ceea ce spuneam mai sus, ca poate fi o instalatie comuna doar unui tronson, doar unei scari, doar unei parti de constructie... si nu orice instalatie este obligatoriu comuna intregii scari ori intregului bloc....
Tot din acest articol vedem clar ca o instaltie poate fi considerata comun atat timp cat nu poate fi delimitata, definita separat fizic ca pozitie...
La fel de bine o conducta, o instalatie... , poate fi comuna doar pentru doua apartamente din cele 50 ale scarii, tot asa si aceste instalatii vechi sau noi trebuie considerate comune doar pentru cei care sunt acum comune in realitate si nu pentru cei care in realitate nu le mai sunt comune.
Instalatia noua de gaz este comuna celor 12 apartamente ce au centrale de apartament, ei platind pentru proiectarea, construirea, intretinerea, verificarea periodica a acesteia, este comuna numai lor, celor 12 si nu cer celorlalti 6 sa contribuie la aceste cheltuieli.
Tot asa consider ca ceilalti 6 care sunt pe sistemul centralizat de incalzire, au in comun, numai ei, instalatia veche de gaz, instalatia de alimentare cu apa calda si instalatia de agent termic.
In comun atat pentru cei 12 debransati cat si pentru cei 6 nedebransati ramane instalatia de alimentare cu apa rece, de canalizare si apa pluviala.

Aceasta este interpretarea mea asupra legislatiei si asa am aplicat-o in asociatia noastra pana cand toti proprietarii s-au debransat si-au instalat centrale proprii de apartament.
multumesc tutuor pentru raspunsuri.
Inclin sa fiu de acord cu rationamentul dl.Adriantot -> este logic si de bun simt.
Totusi, nu pot trece cu vederea nici comentariul d-nei @elga50 "(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii"

Mai mult, Administratorul nostru mi-a facut cunoscut un caz CASTIGAT in Instanta pt "un apartament debransat care a avut proces cu asociatia si a castigat, pe motiv ca el nu mai beneficiaza de aceste parti comune asa ca nu are ce plati la ele...".

Deci, unde este situatia de mijloc?
E trist ca persoane cu greutate interpreteaza gresit legislatia si astfel favoriezeaza anumiti proprietari in defavoarea altora.

Adriantot a scris:

Instalatia noua de gaz este comuna celor 12 apartamente ce au centrale de apartament, ei platind pentru proiectarea, construirea, intretinerea, verificarea periodica a acesteia, este comuna numai lor, celor 12 si nu cer celorlalti 6 sa contribuie la aceste cheltuieli.

Rationament corect.


Tot asa consider ca ceilalti 6 care sunt pe sistemul centralizat de incalzire, au in comun, numai ei, instalatia veche de gaz, instalatia de alimentare cu apa calda si instalatia de agent termic.


Rationament complet gresit. Instalatia veche inca de la inceput a fost in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor de pe acea scara.
Va rog raspuneti-mi, si raspundeti-va si dumneavoastra, prin ce modalitate un proprietar care a trecut la noua instalatie, a "renuntat" la dreptul de proprietate pe vechea instalatie?
A vandut-o, a donat-o, ce inginerie judiciara s-a comis de considerati ca respectivul nu mai are drept de proprietate asupra vechii instalatii?

Stimate domn, proprietatea comuna fortata, nu e un bun ce poate fi tranzactionat dupa bunul plac. Azi ma folosesc de el ca am drepturi iar maine renunt ca asa imi vine mie cheful.
Nu va mai citez codul civil sau alte legi pentru ca le stiti foarte bine.

Poate veti spune ca ati incercat sa gasiti o varianta "de mijloc". In alte situati poate merge, insa nu si in acest caz, legea nu e interpretabila si nici ocolibila. Este foarte grav cand calcam in piciare drepturi fundamentale stabilite chiar incepand cu constitutia.


Alte discuții în legătură

Plata reparatii parti comune janedoe1 janedoe1 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc compus din 2 scari (20 de apartamente). Pe scara A sunt 6 proprietari care si-au montat CT, si astfel in fiecare iarna ne ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli subsol (coloana de apă caldă) către cei care dețin centrala de apartament biancavirca biancavirca S-au efectuat reparatii la coloana de apa calda din subsolul blocului. Intrebarea este daca cei care detin centrala de apartament pe gaze se trec la plata ... (vezi toată discuția)
Plata reparatie teava comuna apa rece stef55 stef55 Buna ziua, Locuies la bloc si avem contorizare individuala apa rece si calda (de la subsol fiecare apartament are separat trasa conducta (pexal)de apa calda ... (vezi toată discuția)