avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

buna ziua.am si eu o problema in lgatura cu banii ptr concediu de risc maternal..am 20 de saptamani de sarcina si la 15 saptamanii mi-am luat concediul de risc maternal avand ceva probleme cu coloana vertebrala..i-am dus angajatorului cu o luna in urma concediul de risc vizat de medicina muncii.bineinteles nu i-a suras ideea sa imi plateasca cartea de munca si eu sa stau acasa..a zis sa platim jumate jumate la cartea de munca din banii de risc maternal..nu sunt de acord dar nu stiu cum e legal.problema e ca acei bani de pe risc maternal nu mi i-a dat inca pt ca a zis ca lui nu i s-a bagat nici un ban si nu stie cum ia el banii de la stat pt concediul meu..ma puteti ajuta cumva?cum i se da lui banii pt risc si cum ajung la mine?trebuie sa contribui la cartea de munca?e normal?va rog ajutati-ma.multumesc
Cel mai recent răspuns: alinadenisa10 , utilizator 16:55, 5 August 2014
1. - Dvs. nu trebuie sa platiti nimic in timp ce sunteti in concediu medical.
- In baza certificatului medical predat angajatorului acesta este obligat sa calculeze indemnizatia si sa v-o plateasca, la data cand se platesc salariile pe luna respectiva pentru toti salariatii.
- El va recupera banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Nu este problema dvs. cand recupereaza el banii, este o problema intre CJAS si angajator.
- Angajatorul vrea sa va pacaleasca.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

3. - Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
- Angajatorul va plati si amenda si indemnizatia dvs.

Ultima modificare: Luni, 4 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc f mult..ii voi cere cu vorba buna banii si daca nu vrea sa imi dea o sa il reclam..e un om de nimic..mi-a zis ca CJAS-ul ii da lui banii peste 3 ani..si ca atunci ii iau si eu..o sa fac o sesizare daca in cel mai scurt timp posibil nu primesc nimic.mltumesc din suflet
am discutat cu el si a trecut la amenintari..a zis ca ma muta din judet si maine imi desface contractul de munca..eu azi i-am dat concediul sotului meu sa i-l duca ca lucram amandoi la el si nu l-a primit.ca a zis ca daca nu il primeste si nu il are in evidenta pana maine imi poate desface contractul..si nu l-a primit ca sa imi poata desface contractul,a zis ca mai bine primeste o amenda dar stie ca nici eu nu mai beneficiez de nici un drept..
1. - Dvs. ati scris:
...a zis ca mai bine primeste o amenda dar stie ca nici eu nu mai beneficiez de nici un drept...

- Inseamna ca este orice altceva dar nu este OM.

2. Luati legatura urgent cu ITM (Dep. Securitate si Sanatate in Munca).

3. Schimbarea locului de munca se poate face prin act aditional la contractul individual de munca, act care trebuie semnat si de dvs.

4. Daca va inceteaza contractul individual de munca il puteti actiona in judecata.

5. Deocamdata faceti sesizari la CJAS si la ITM.
bua ziua.am fost la CASJ am depus o reclamatie si mi s-a zis ca in termen de 30 de zile voi primi o scrisoare acasa,am luat si nr de inregistrare pt orice eventualitate,dupa care am fost la ITM si mi s-a zis ca e prea devreme pt o sesizare si sa ast paa pe data de 15.08.,daca nu mi se da nimic sa revin la ei pt sesizare si daca imi desface contractul sa ma duc in instanta.imi este un pic teama deoarece e firma de contabilitate si are multe relatii.L-a concediat si pe sotul meu pe motiv ca eu am facut reclamatie.

Alte discuții în legătură

Acordarea concediului de risc maternal in cadrul unei firme care urmeaza sa-si inchida activitatea alinutza15 alinutza15 buna ziua, am nevoie de suportul dumneavoastra, Firma unde sunt angajat urmeaza sa-si inchida activitatea in maxim 6 luni conform celor communicate de ... (vezi toată discuția)
Sarcina cu risc, probleme la locul de munca ardelean-emilia ardelean-emilia buna ziua am si eu o intrebare.Sunt insarcinata in 15 saptamani cu sarcina gemelara din luna mai sunt pe concediu medical am probleme cu sarcina dezlipire, ... (vezi toată discuția)
Concediu cu risc de sarcina marianams70 marianams70 Buna ziua, am 42 ani si sunt insarcinata,de la cate saptamani de sarcina as putea beneficia de concediu pentru risc de sarcina si cu cat se plateste ... (vezi toată discuția)