avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Perchezitie la domiciliu ilegala ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Perchezitie la domiciliu ilegala ?

Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul l-a suspectat de furt , ulterior dovedindu-se ca nu era adevarata afirmatia procurorului . In timp ce pe mine m-a dus la politie cu mandat de aducere ,pe post de martor , procuroarea mi-a perchezitionat casa si mi-a luat acte , calculator, etc , inclusiv actele masinii mele personale ,care era parcata in curte . Vreau sa stiu de ce nu am fost lasat sa asist la perchezitie , eu fiind in timpul acela la politie , si de ce nu mi s-a lasat un proces verbal cu lucrurile ridicate ? Este corect ? Daca nu , unde as putea sa depun plangere si impotriva cui , impotriva procurorului sau a politiei ?Mentionez ca procuroarea este din alt judet .
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 12:16, 16 Mai 2009
Art. 104: Procedura perchezitiei

(1) Organul judiciar care urmeaza a efectua perchezitia este obligat ca, in prealabil, sa se legitimeze si, in cazurile prevazute de lege, sa prezinte autorizatia data de judecator.

(2) Ridicarea de obiecte si inscrisuri precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta persoanei de la care se ridica obiecte ori inscrisuri, sau la care se efectueaza perchezitia, iar in lipsa acesteia, in prezenta unui reprezentant, a unui membru al familiei, sau a unui vecin, avand capacitate de exercitiu.

(3) Aceste operatiuni se efectueaza de organul judiciar in prezenta unor martori asistenti.

(4) Cand persoana la care se face perchezitia este retinuta ori arestata, va fi adusa la perchezitie. In cazul in care nu poate fi adusa, ridicarea de obiecte si inscrisuri, precum si perchezitia domiciliara se fac in prezenta unui reprezentant ori a unui membru de familie, iar in lipsa acestora, a unui vecin, avand capacitate de exercitiu.

(5) Este interzisa efectuarea in acelasi timp cu perchezitia a oricaror acte procedurale in aceeasi cauza, care prin natura lor impiedica persoana la care se face perchezitia sa participe la perchezitie.

Art. 105: Efectuarea perchezitiei domiciliare

(1) Organul judiciar care efectueaza perchezitia are dreptul sa deschida incaperile sau alte mijloace de pastrare in care s-ar putea gasi obiectele sau inscrisurile cautate, daca cel in masura sa le deschida refuza aceasta.

(2) Organul judiciar este obligat sa se limiteze la ridicarea numai a obiectelor si inscrisurilor care au legatura cu fapta savarsita; obiectele sau inscrisurile a caror circulatie sau detinere este interzis a se ridica totdeauna.

(3) Organul judiciar trebuie sa ia masuri ca faptele si imprejurarile din viata personala a celui la care se efectueaza perchezitia si care nu au legatura cu cauza, sa nu devina publice.
Perchezitia domiciliara se dispune numai de catre judecator si doar daca persoana careia i s-a cerut sa predea vreun obiect sau inscris tagaduieste exixtenta sau detinerea acestora. Perchezitia domiciliara nu poate fi dispusa inainte de inceperea urmaririi penale.
Unde as putea sa depun plangere ?
La politie sau la parchet :D
incercati la prim- procurorul parchetului

Alte discuții în legătură

Dreptul la perchezitie corporala dxm_dxm dxm_dxm Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, ... (vezi toată discuția)
Perchezitie de domiciliu gabi0708 gabi0708 Daca este prevazut in legile din Romania ca se poate face perchezitia domiciliara in lipsa proprietarilor, prin spargerea usii. (vezi toată discuția)
Perchezitie corporala Pilu Pilu Buna ziua. As avea rugamintea daca poata cineva sa-mi raspunda la o intrebare: Daca organele de politie poate sa controleze in geanta unei persoane pe care o ... (vezi toată discuția)