avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

Buna ziua,
Am sa expun mai jos un caz personal,pentru care as dori sa obtin niste sfaturi.
In octombrie 2013 m-am trezit cu o executare silita la un credit a carei executare a fost prescrisa din februarie 2013. Cu toate acestea un executor din Targu Jiu a inceput executarea silita,obtinand de la Judecatoria Tragu Jiu "Incuviintarea Executarii Silite".Am facut contestatie la executare pe care am castigat-o.Mi-au fost opriti din salariu 400 lei.Am facut si intoarcerea executarii silite,pe care am castigat-o, insa executorul refuza sa imi returneze sumele invocand faptul ca sumele de bani sunt la firma de recuperare care a cerut executatrea.Problema este alta.
Eu am luat imprumutul de la PROFI CREDIT IFN SA.Insa datoria catre firma de recuperare este cedata de PROFI CREDIT EXPERT SRL.La contestatia la executare am solicitat sa se precizeze raporturile dintre PROFI CREDIT IFN SA si PROFI CREDIT EXPERT SRL.Nu au fost depuse inscrisuri din care sa rezulte aceste raporturi si transferul/cesiunea creantei de la PROFI CREDIT IFN SA la PROFI CREDIT EXPERT SRL.
Eu consider ca este vorba despre neglijenta in serviciu si abuz in serviciu atat din partea judecatoarei cat si a executorului judecatoresc din urmatoarele motive :
- termenul de executare era prescris
- nu s-a putut face dovada relatiei dintre cele doua societati PROFI CREDIT IFN SA si PROFI CREDIT EXPERT SRL
- refuzul executorului de a se conforma hotararii judecatoresti,pentru a sista poprirea pe salariu si restituirea sumelor de bani
Cel mai recent răspuns: savysb , utilizator 12:55, 12 August 2014
Cred ca s-a spus de cateva ori pe aici (cel putin eu am spus): judecatoria nu mai are dreptul de a invoca prescriptia din oficiu, inca din 2013 existand lege care reglementeaza asta. Prescriptia este invocata doar de catre partea interesata, debitorul in cazul dvs (in cazul general de fapt).

PROFI CREDIT IFN SA este probabil mandatar PROFI CREDIT EXPERT SRL (de regula ei refuza sa specifice care este relatia dintre aceste doua nume si incuviintarile de executare silita le sunt refuzate, vezi [ link extern ] ).

Intoarcerea executarii silite trebuie sa afecteze partea catre care au fost virati banii din contul dvs. Puteti cere un extras de cont in care sa vedeti IBAN-ul contului si cui apartine de fapt, apoi formulati o plangere penala daca e cazul. Executorul nu are ce sa va inapoieze, el are comision stabilit (cu praguri minime si maxime din care se aleg mereu cele maxime), comision pe care il ia fie de la debitor, fie de la creditorul ce ii solicita inceperea executarii silite.
savysb a scris:

judecatoria nu mai are dreptul de a invoca prescriptia din oficiu, inca din 2013 existand lege care reglementeaza asta.

Asa este, numai ca in cazul de fata dreptul subiectiv civil (dupa spusele userului) s-a nascut in oct 2010, cand inca nu intrase in vigoare noul cod, asa incat se aplica decretul din '58, deci "judecatoria" trebuie sa invoce prescriptia din oficiu.
Cererea de incuviintare a executarii silite a fost facuta in 2013, probabil dupa jumatea anului, cand noul cod era intrat in vigoare (inca din 15 februarie 2013).
Ultima modificare: Luni, 11 August 2014
savysb, utilizator
Confundati CC cu CPC (si invers).
O lamurire se poate in cazul asta? Sunt mereu dornic sa invat.

Alte discuții în legătură

Instanþa competentã sã soluþioneze o contestaþie la executare conform noului cod de procedurã civilã clara1801 clara1801 Buna ziua, Am in practica urmatoarea speta: executarea silia a fost inceputa sub imperiul vechiului cod de procedura civila (ianuarie 2013). Toate actele de ... (vezi toată discuția)
Lege aplicabila Lulica Lulica Buna ziua Pentru o executare silita inceputa in Iunie 2011 (data la care s-a facut cererea de executare la executorul judecatoresc) legea aplicabila actelor ... (vezi toată discuția)
Aplicarea noului cod de procedura civila privind executarea silita darida darida NCPC prevede: ART. 24 Legea aplicabilă proceselor noi Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite ... (vezi toată discuția)