avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cadrul legal de desfasurare a unui stagiu de practica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cadrul legal de desfasurare a unui stagiu de practica

Buna ziua!

Mi-ati putea spune, va rog, care sunt conditiile pentru desfasurarea corespunzatoare a unui stagiu de practica, respectand legea?

Eu am efectuat un stagiu de practica pe o perioada de o luna, existand o conventie cadru intre universitatea mea si firma care m-a primit; pana aici, nimic in neregula.
M-am inscris intr-un program aflat la prima editie prin care pot sa-mi efectuez practica la o firma, primind ca instructiuni, dupa acceptarea in program, sa aduc conventia de la facultate, lucru de care nu stiam initial. Avand in vedere ca eu deja imi efectuasem stagiul si nu cred ca facultatea e de acord sa fie implicata in 2 astfel de stagii, am contactat organizatorii si au zis ca e in regula, sa nu mai aduc conventia, ca firma respectiva imi va elibera o adeverinta prin care se mentioneaza faptul ca am desfasurat la ei un stagiu de 2 saptamani si astfel acesta e recunoscut.

Cu toate acestea, imi e teama sa nu fie probleme. Mi-ati putea spune daca se poate incheia o conventie cadru doar intre mine, ca practicant, si o firma? Doar eliberarea unei adeverinte asigura cadrul legal? De ce anume ar trebui sa ma asigur ca exista astfel incat sa stiu ca e respectata legea?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Tallulah , utilizator 22:50, 11 August 2014
Art.31C.mun.prevede:
...
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.
Legea 258/2007 privind practica elevilor si studenţilor. Nu se poate incheia conventia cadru intre dvs. si firma, ci intre universitate si firma. Haideti, va faceti prea multe probleme. La ce facultate studiati?
Ati absolvit facultatea sau sunteti inca student , intrucat sunt doua situatii total diferite ?
Eu sunt inca studenta, am un stagiu de practica la sfarsitul fiecarui an universitar. Care stagiaturi sunt reglementate prin legi speciale, ce legi ar trebui sa verific?

Deci ar trebui sa vorbesc la facultate daca imi accepta 2 conventii? Noi avem conventia standard de o luna, stagiul acesta ar fi de 2 saptamani.

Adeverinta se elibereaza dupa orice stagiu care a avut o conventie? Ce e mentionat intr-o astfel de adeverinta?
In speta, devine aplicabila Legea privind practica elevilor si studentilor, Legea nr. 258/2007 .
[ link extern ]

Extras din lege.
Art. 7
Durata practicii este cea cuprinsa in planul de invatamant.

Art. 8
Formele de evaluare, de notare si creditele acordate pentru activitatea de practica sunt cuprinse in planul de invatamant.

art.15
(1) La sfarsitul activitatii de practica, in conformitate cu programa analitica/portofoliul de practica, organizatorul impreuna cu partenerul de practica efectueaza o evaluare a cunostintelor practicantului si ii acorda un calificativ.
(2) Evaluarea si notarea finala se realizeaza la unitatea sau institutia de invatamant a practicantului.

Alte discuții în legătură

Perioada de practica studenti ORIONIMPEX ORIONIMPEX Ma intereseaza ce documente trebuie sa am la firma in cazul in care am un student aflat in perioada de practica ,are adeverinta de la facultate in acest ... (vezi toată discuția)
Practica elevi andronicloredana andronicloredana Buna, In ce conditii se pot lua elevi practicanti , pentru a efectua practica intr-un domeniu de productie? (vezi toată discuția)
Practica studenti rak0770 rak0770 Buna ziua! Imi puteti spune daca putem primi studenti in practica (fara contract) si apoi sa le eliberam o adeverinta? Este legal? (vezi toată discuția)