avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului

Bună!
Am o problemă mare. Vineri am aflat, că din iulie n-am avut dreptul pentru indemnizaţia de c. a c., pentru că tatăl trebuia să intre in concediu. Mie mi s-a spus la primărie, că dacă tatăl nu este angajat cu contract de muncă, atunci la noi nu se pune problema cu această lege. Am primit decizia de întrerupere a concediului pe 11 iulie, dar n-am citit-o, am crezut că scrie în ea 2 august, până atunci ar fi trebuit să stau în concediu. Dar eu stăteam liniştită. Problema e, că lucrez în învăţământ, şi suplinitorul meu a fost angajat până pe doi august, şi şi inspectoratul aşa mi-a aprobat cererea. Deci în luna iulie n-am fost nici în concediu de creştere a copilului şi nici angajată înapoi la şcoală? Acuma ce pot face? Cum de nu mi-au trimis mai repede decizia, măcar în iunie? Atunci poate mă uitam mai bine, pentru că m-ar fi surprins, de ce o trimit aşa de repede. Sunt foarte zăpăcită. Ajutaţi-mă vă rog cu un sfat, dacă puteţi.
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2014
be1982, utilizator
Cel mai recent răspuns: be1982 , utilizator 12:48, 19 August 2014
1. Daca tatal copilului a avut veniturti profesionale in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) atunci (fie ca el intra sau nu cel putin o luna in CCC) se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile (chiar daca la aceasta data tatal nu are venituri).

2. - Nu puteti invoca scuza ca nu ati citit decizia de la AJPIS, trebuia sa cititi cu atentie sa vedeti data suspendari platii indemnizatiei pentru CCC.
- Dvs. trebuia sa stiti prevederile legale privind acordarea indemnizatiei pentru CCC, adica AJPIS nu avea obligatia sa va anunte cu ceva timp inainte ca vi se va suspenda plata indemnizatiei.

3. Pentru acea luna faceti cerere de concediu fara plata.
Bună ziua!
Mulţumesc frumos pentru răspuns.
Aveţi dreptate, trebuia să citesc decizia. Eu sunt de vină. Dar o învinovăţesc şi pe doamna la primărie la cine am predat dosarul, de ce nu m-a informat cu exactitate despre această lege, ea trebuia să ştie, altfel de ce lucrează acolo? Sau de ce nu mi-a spus să mă interesez, pentru că ea nu ştie. Acuma gata n-am ce face. N-am zis şi nici n-o să zic nimic ei.
Azi am vorbit cu inspectorul şcolar care este responsabilul la Resurse umane şi şi el m-a sfăuit, ca şi dumneavoastră, să cer concediu fără plată. Din păcate am pierdut o lună de vechime.
Mulţumesc încă o dată, o zi bună!
Iar vă deranjez. Secretara de la şcoală a spus că nu poate să-mi dea concediu fără plată, pentru că îi e teamă să nu fie sancţionată.
Mă tot gândesc, dacă oricum am pierdut acea lună de vechime, atunci ce rost are să cer concediu fără plată? De ce e mai bine aşa? Dacă vă rog îmi explicaţi? Nici secretara nu ştie.
1. - In momentul in care s-a suspendat plata indemnizatiei pentru CCC dvs. trebuia sa faceti o cerere catre angajator prin care sa solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si relurea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Dupa aceea aveati de ales: ori reluati activitatea ori solicitati concediu fara plata.

2. - Persoana care v-a tinut locul cat ati fost in CCC a fost angajata pe perioada determinata, pana reveniti dvs. din CCC.
- Dvs. puteati reveni oricand din CCC chiar daca ati facut cerere pentru CCC pana in august.

3. Nu secretara va aproba cererea de concediu fara plata ci directorul unitatii de invatamant.

4. V-am recomandat sa solicitati concediu fara plata pentru ca:
- la data suspendari platii indemnizatiei pentru CCC trebuia sa solicitati incetarea suspendarii CIM si sa reluati activitatea iar dvs. nu ati facut-o:
- din aceasta cauza puteti fi pontata ca lipsind nemotivat.
N-am facut-o pentru ca am aflat prea tarziu ca mi s-a suspendat CCC-ul. Cand i-am zis directoarei ce s-a intamplat, si deja m-am interesat ce s-ar putea face s-a enervat pe mine, de ce nu m-am interesat prima data de la ea. Acum nici nu sta de vorba cu mine. Ma tem, chiar o sa ma ponteze ca lipsind nemotivat. M-a si intrebat: "Si daca te pontez lipsind nemotivat?" Nu-mi vine sa cred, ca nu se poate vorbi cu ea! Nu vrea sa m-asculte!
Mi-a zis sa rezolv problema cu cei de la care m-am interesat, pe ea n-o intereseaza problema mea!
Ce consecinte are lipsirea nemotivata? Mai bine accept faptul acesta decat sa tot ma cert cu diectoarea.
Multumesc pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Se poate corecta in revisal ulterior? be1982 be1982 Pe luna iulie trebuia sa cer concediu fara plata (cauza: lunga poveste :( ). In aceasta luna se mai poate? Daca nu, nu. Nu vreau ca secretara noastra sa aiba ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa concediu de crestere copil iulianacm iulianacm Buna ziua, va cer un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: - pe data de 4 august copilul implineste 2 ani - de pe 3 iulie ar trebui sa reincep ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la lucru dupa concediu crestere copil freenicos freenicos Am o salariata careia i-a expirat concediul ptr crestere copil in iulie...nici n-o cunosc personal...nu am nr telefon...Intrebarea e ce fac cu contractul ei de ... (vezi toată discuția)