avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Invocare unui testament dupa renuntarea la succesiune

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica.

In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in favoarea mamei. Doi unchi au renuntat imediat dupa moartea bunicii si un al treilea doi ani mai tarziu. Dupa ce am avut toate renuntarile, parintii nostri au facut succesiunea.

Acum, unchii invoca un presupus testament lasat de bunica pentru a-si revendica pamantul bunicii, la care ei au renuntat. Noi nu stiam ca un astfel de testament exista. Se mai poate invoca testamentul acum, in 2014, la cativa ani dupa ce acestia au facut renuntare la succesiune? Va multumesc, Matei Serban.
sigur

renuntarea la mostenirea legala nu are legatura cu cea testamentara
Eu sunt de parere ca nu mai pot invoca testamentul in functie de situatie.
Daca nu au acceptat mostenirea au probleme.
In caz de proces incercati sa va angajati avocat deoarece este un proces foarte tehnic si fara studii juridice nu va descurcati.
Dle avocat Lascoschi, va multumesc pentru interventie. Puteti sa elaborati putin de ce spuneti ca procesul este unul foarte tehnic?

Din cunostintele noastre, renuntarile fac dovada clara a neacceptarii succesiunii. Va multumesc, Matei Serban.
Milika, multumesc pentru mesaj. Puteti elabora putin raspunsul dumneavoastra? Nu inteleg diferenta dintre cele doua situatii. Va multumesc, Matei Serban.
Exceptiil de la principiul indivizibilitatii dreptului de optiune succesorala:
a) mostenitorul legal gratificat si prin testament poate opta diferit cu privire la mostenirea legala si la legat. Aceasta exceptie este reglementata de art. 752 cod civil. Totusi, daca legatul are o valoare mai mica decat cota legala, dispozitia testamentara poate reprezenta o exheredare partiala. In acest caz succesibilul nu poate renunta la legat ca sa accepte mostenirea legala mai valoroasa, dar va putea beneficia de calitatea sa de mostenitor rezervatar

Alte discuții în legătură

Testament coser coser Buna ziua, În ordine cronologica ma aflu în fata a 2 testamente, în favoarea a 2 persoane diferite. Ultimul testament elimina pe primul. S'a dovedit ca ... (vezi toată discuția)
Testamente lasate unui nepot. dreptul (partial sau deplin) al mostenitorului rezervatar grad i? Tetriss Tetriss Buna ziua Sunt singurul nepot (fiu al parintilor) in familie. Problema sta in felul urmator: Bunicii din partea mamei au decedat, dar ambii mi-au lasat ... (vezi toată discuția)
Testament autentic montecarlobaby montecarlobaby parintii mi-au lasat printr-un testament facut la notar un imobil. mai am o sora dar partea pe care mi-au lasat-o respecta rezerva succesorala. dupa decesul ... (vezi toată discuția)