avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Masina SH cu probleme grave.
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Masina SH cu probleme grave.

Buna ziua,

Nu stiu daca a mai fost cineva in cazul meu pe aici pe forum, dar in viata reala cred ca da.
Cam de 3 saptamani am facut contractul de vanzare cumparare masina SH. La prima vedere masina arata bine, am fost la un "mecanic" care mi-a spus ca in afara de cateva scurgeri de ulei mare lucru nu are masina si merta sa dau pe ia 3000 Euro, eu am incercat sa o scot mai ieftin si am ajuns la 2700.
Cand am luat masina, am mai aflat de la proprietar ca nu merge acul indicator al vitezometrului.
Toate bune si frumoase. Am semnat actul de vanzare-cumparare am dat banii si am incepout sa ma folosesc de masina. In urmatoarele zile am observat ca nici acul indicator al nivelului de combustibil nu afiseaza bine, numarul de KM ai masinii nu se modificau. Am zis sa o duc la un service autorizat sa-mi faca o dignoza completa.
Intre timp am mai facut si restul actelor cu fostul proprietar, finalizand tot.
Dupa ce am fost cu masina la servicul autorizat, mi-au mai gasit cei de acolo, caseta de directie, pompa motorina motor cu probleme, si multe altele, care acum daca ar fi sa le repar mai mai costa vreo 12000RON, adica cam inca odata suma platita pe masina.
Deja am numai nervi de la aflarea acestei vesti si nu stiu de unde pot scoate eu atatia bani pentru reparatii ca daca ii aveam imi luam si eu o masina mai buna.
Acum va intreb am vreo sansa sa-l dau in judecata pe domnu sa-mi recuperez banii si sa-i dau mormanul de fiare sau macar sa obtin o parte din bani inapoi pentru a-mi putea reface masina.
Are oare rost sa-l sun pe vechiul proprietar sa-i spun vreo ceva?

Cel mai recent răspuns: mickwin , utilizator 16:32, 19 Mai 2009


Aveti posibilitatea de a-l actiona in judecata pe vanzator, exista reglementari in privinta viciilor lucrurilor vandute:
Raspunderea pentru vicii poate fi angajata numai daca sunt indeplinite cateva conditii:
- viciul sa fie ascuns (art.1352) :daca cumparatorul nu l-a cunoscut si dupa o verificare normala dar atenta nici nu putea sa-l cunoasca ,nefiind comunicat de vanzator;
- viciul sa fi existat in momentul incheierii contractului,chiar daca predarea lucrului se face ulterior,dar numai pana in momentul transmiterii dreptului de proprietate ;
- viciul trebuie sa fie grav:din cauza lui,lucrul sa fie impropriu intrebuintarii la care este destinat dupa natura sa ori potrivit conventiei sau sa micsoreze intr-atat valoarea de intrebuintare ,incat cumparatorul ,in cunostinta de cauza ,n-ar fi cumparat sau ar fi platit un pret mai redus.
Toate elementele care conditioneaza obligatia de garantie a vanzatorului pentru vicii ,trebuie sa fie dovedite de comparator.
Raspunderea nu este conditionata de cunoasterea viciului de catre vanzator (art.1354 C.civ.),cid oar intinderea raspunderii difera dupa cum a avut sau nu cunostinta de existenta viciului (art.1356 ,1357 C civ ).
Obligatia de garantie pentru vicii se aplica la orice vanzare,inclusiv antecontractul de vanzare-cumparare,indifferent ca lucrul vandut este un imobil sau un bun mobil,in stare noua sau uzata ,cu 2 exceptii:
- nu exista obligatia de garantie in cazul vanzarii prin licitatie publica care se face prin intermediul justitiei (art.1360 c civ );
- in cazul vanzarii de drepturi succesorale,vanzatorul raspunde numai de calitatea sa de mostenitor,nu si de calitatea bunurilor din mostenire (art.1399 C civ)
Daca raspunderea vanzatorului poate fi retinuta,cumparatorul are posibilitatea de a cere fie rezolutiunea vanzarii fie reducerea pretului (art 1355 C civ ).In ambele situatii cumparatorul poate solicita si daune interese ,inclusiv si beneficiul nerealizat ,dar numai daca vanzatorul a fost de rea credinta la incheierea contractului.Cumparatorul are dreptul de optiune intre actiunea avand ca obiect rezolutiunea contractului (actiune redhibitorie )si intre actiunea pentru reducerea pretului (actiunea estimatorie ).
Actiunea redhibitorie prin care se cere rezolutiunea vanzarii ,este admisibila chiar daca natura viciului n-ar face lucrul absolute impropriu destinatiei sale normale,vanzatorul fiind obligat ca ,reprimand lucrul ,sa restituie pretul si cheltuielile vanzarii suportate de comparator.
Actiunea estimatorie ,de reducere a pretului,poate fi ceruta pentru reducerea proportionala a pretului cu reducerea valorii lucrului datorat viciului.Se poate cere si remedierea defectiunilor de catre sau in contul vanzatorului cand aceasta reparare este posibila sic and ea n-ar ocaziona cheltuieli disproportionate cu valoarea lucrului.
Vanzatorul poate fi obligat sa plateasca daune-interese numai daca cumparatorul dovedeste ,cu orice mijloace de proba ca vanzatorul a fost de rea-credinta.Daca lucrul a pierit fortuit sau datorita culpei cumparatorului,vanzatorul nu raspunde pentru vicii.
Dreptul la actiunea privitoare la viciile ascunse ale unui lucru transmis,se prescrie prin implinirea unui termen de 6 luni,in cazul in care viciile nu au fost ascunse cu viclenie,cand termenul este cel general de prescriptie extinctive.
Temenele incep sa curga de la data descoperirii viciilor insa cel tarziu la implinirea unui an de la predarea lucrului,in cazul constructiilor termenul fiind de 3 ani de la predarea constructiei.Termenul de un an ,respectiv 3 ani,sunt perioade limita in care viciile ascunse trebuie sa fie descoperite,nesusceptibile de intrerupere sau suspendare .
Daca viciile nu au fost invocate pe cale de actiune sau de exceptie in cadrul termenului de prescriptie ,ele nu pot invocate pe cale de exceptie in cadrul termenului de prescriptie,ele nu pot fi invocate pe cale de exceptie in cadrul actiunii neprescrise (de 3 ani )intentata de vanzator pentru plata pretului.
Desi sa inteleg ca as putea sa intentez o actiune in instanta, dar credeti ca ar fi indicat sa-l sun pe fostul prorpietar si sa incerc sa obtin o parte din acei banii dati (macar un 3000RON) m-ar multumi sa-mi repar ce e mai grav la masina urmand ca ulterior sa mai scot din buzunarul meu.
Si cum credeti ca as putea sa-i spun acest lucru intr-un mod cat mai adecvat (chiar daca nu cred ca imi va da vreun leu).
daca va este la indemana, intalniti-va cu el, mergeti impreuna la u n service si acolo, aratati-i ce vor constata mecanicii ( dvs. deja stiti) . Asta ca sa se convinga. Apoi, incercati sa ii spuneti despre reducerea de pret si ..alternativa , adica in cazul refuzului acestuia, calea instantei
Cred ca stia foarte bine ce are masina ca altfel nu cred ca vindea el masina, daca nu ar fi necesitat repartii destul de costisitoare o dadea el si la un pret mai ridicat.
O sa incerc sa stabilesc o intalanire, dar mai mult ca sigur nu voi capata nimic pe cale amiabila, revin.
Mare atentie la service-uri, de multe ori mecanicii au procent din reparatii. Am cumparat si eu o masina care avea un tacanit la volan. Am fost la service si mi s-a spus ca e caseta de directie defecta, piese + manopera 40 mil. Am cerut si a doua parere si s-a dovedit a fi o busca de sub volan, bucsa care a cazut de la locul ei, cost? 5 lei noi. Masina merge si astazi, dupa 4 ani, foarte bine.

Alte discuții în legătură

Raspunderea constructorului fany22 fany22 Buna, am cumparat o parcare subterana in care imi curge apa din perete. Constructorul de la care am cumparat, ar trebui sa-mi repare pe cheltuiala lui, ... (vezi toată discuția)
Sunt fericitul câștigător al unei țepe de 17.000 de euro după achiziționarea unui autoturism în vara trecută. mă puteți ajuta cu niște sfaturi? alecsitu alecsitu Buna ziua, Dupa cum spune si titlu sunt fericitul castigator a unei tepe de 17.000 de euro dupa achizitionarea unui autoturism in vara trecuta a anului ... (vezi toată discuția)
Nerespectare proiect casa- cum sa actionez? sesa224195 sesa224195 Acum 2 ani am cumparat o casa P+1 noua de la un particular. Imediat au inceput sa apara crapaturi si fisuri atit la pereti, cit si in grinzile de rezistenta. ... (vezi toată discuția)