avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe contul de salariu
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe contul de salariu

am o proprire pe salariude 30% ptr un credit restant ,acum executorul mi-a facut proprire si pe cardul de salariu.......deci tot salariul imi este oprit,este legal asa ceva? si ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:15, 1 Septembrie 2014
Comunicati executorului ca in acel cont va intra salariul si sa faca adresa la banca sa va elibereze sumele care reprezinta plata salariu.
Buna ziua,

nu se poate institui poprirea de 2 ori, pentru aceeasi datorie, in baza aceluiasi titlu executoriu, respectiv a unui singur contract de credit cat spuneti dvs. ca aveti.

Adresa de infiintare a popririi se trimite de catre executorul judecatoresc la angajatorul dvs. care potrivit legii nu va poate retine din salariul lunar decat pana la 1/3.

Art. 728- Nocul Cod de Procedura Civila

Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.

(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.


Detalii: [ link extern ]

Pentru o mai buna clarificare luati legatura cu executorul judecatoresc.
mediatorelenavasile a scris:

nu se poate institui poprirea de 2 ori, pentru aceeasi datorie, in baza aceluiasi titlu executoriu, respectiv a unui singur contract de credit cat spuneti dvs. ca aveti.


Cu tot respectul: se poate insitutui poprire pentru aceeasi datorie, in baza aceluaisi titlu, pe mai multe conturi (chiar pe toate) conturile unei persoane, si la mai mai multi (chiar la toti) posibilii debitori ai acelei persoane (viitori terti popriti).
In speta avem o poprire la angajator, care nu este pe un cont, ci pe un venit. Ca venitul ajunge intr-un cont, asta este deja o chestiune subsecventa si neimportanta pentru executarea silita prin poprire la angajator. Poprirea la angajator se executa anterior virarii in cont, si s-ar fi executat si daca banii erau platiti in mana.

Ca sa nu fiu prost inteles: restul mesajului d-nei mediator este foarte corect. Este bun sfatul sa luati legatura cu executorul ca sa ridice poprirea de pe contl de salariu. Daca nu merge cu executorul, incercati si cu banca pe care sa o infromati ca in acel cont primiti salariul si numai salriul..
Daca insa aveti alte conturi care nu contin salariu (poate un depozit, o mostenire etc.) acelea vor putea fi poprite in totalitate in mod legal.
Idem, daca ati avea un alt cont de salarii (de ex. un al doilea contract de munca), atunci si acela v-ar putea fi poprit in mod legal, in limita de 1/3.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita alex35 alex35 In cazul unei executari silite,executorul judecatoresc are dreptul sa mi blocheze conturile din banca? Mentionez ca unul din conturi este de credit iar ... (vezi toată discuția)
Blocare conturi razvan22 razvan22 buna seara mama are o datorie in valoare de 2000 ron iar acum 6 luni a primit de la un executor judecatoresc poprire pe toate conturile de la toate bancile ea ... (vezi toată discuția)
Poprire pe conturi bancare Remus47 Remus47 Am trei popriri . Una din cauza avalizarii unui BO ( si care mi-au fost trasi bani din conturile personale , dar care nu acopera suma) si este poprire pe ... (vezi toată discuția)