avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

In cazul unei executari silite,executorul judecatoresc are dreptul sa mi blocheze conturile din banca?
Mentionez ca unul din conturi este de credit iar celalalt este un cont de salariu
Cel mai recent răspuns: Eugen Huruba , Executor judecatoresc 20:09, 12 Mai 2008
alex35 a scris:

In cazul unei executari silite,executorul judecatoresc are dreptul sa mi blocheze conturile din banca?
Mentionez ca unul din conturi este de credit iar celalalt este un cont de salariu

Da, conform procedurii civile executorul are voie sa faca acest lucru.
Da, este posibil.
alex35 a scris:

In cazul unei executari silite,executorul judecatoresc are dreptul sa mi blocheze conturile din banca?
Mentionez ca unul din conturi este de credit iar celalalt este un cont de salariu

Da, se poate pune poprire pe conturile dv. cu următoarea precizare:
Art. 409 C.pr.civ. dispune că salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă pot fi urmărite până la :
- 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;
- până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel, urmărirea acestor drepturi se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.
Având în vedere dispoziţiile art. 410 C.pr.civ, conform cărora "este nulă orice urmărire sau cesiune făcută cu încălcarea dispoziţiilor prezentei secţiuni", veţi putea introduce contestaţie la executare la judecătorie în termen de 15 zile de la data la care aţi luat cunoştinţă de actul de executare silită atacat, respectiv poprirea cu privire la care executorul judecătoresc trebuia să vă încunoştiinţeze.;)

Executorul judecatoresc a poprit corect sumele detinute de catre debitor in conturi bancare. Banca, in calitate de tert poprit, nu are de unde sa stie si nici nu o intereseaza daca banii din conturi provin din salarii si care este catimea lor.

Intr-o asemenea situatie, debitorul poate sesiza executorul judecatoresc cu o cerere la care anexeaza o adeverinta de salariat din care reiese venitul net lunar, iar executorul judecatoresc, dupa ce adreseaza o poprire catre angajator, va sista poprirea de la banca si va distribui sumele retinute, conform dispozitiilor legale, fara a depasi limita de retinere din salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe contul de salariu roland_morschl roland_morschl am o proprire pe salariude 30% ptr un credit restant ,acum executorul mi-a facut proprire si pe cardul de salariu.......deci tot salariul imi este oprit,este ... (vezi toată discuția)
Blocare conturi razvan22 razvan22 buna seara mama are o datorie in valoare de 2000 ron iar acum 6 luni a primit de la un executor judecatoresc poprire pe toate conturile de la toate bancile ea ... (vezi toată discuția)
Poprire pentru neachitare credit fara garantie - se poate aplica concediului medical? milikutza milikutza Buna ziua, am o poprire pe salariu pt un credit neachitat. Este pus de un executor judecatoresc. Mi se ia aceasta poprire din salariu daca eu sunt in concediu ... (vezi toată discuția)