avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire program vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire program vizitare minor

Divortat,custodia copilului acordata sotiei,sotia recasatorita cu un roman,plecata in Germania cu copilul fara acordul meu.In Romania la divort nu mi s-a stabilit nici un program de vizitare dar in intelegere cu fosta sotie am avut grija de fetita si am putut sa o vad si sa o iau la mine si eu fiind recasatorit.Fara sa ma anunte si fara sa-mi ceara consimtamantul fosta sotie a plecat cu copilul in Germania si nu mi se mai permite legatura cu copilul.Copilul implineste in noiembrie 9 ani.Unde ma pot adresa si ce trebuie sa fac pentru a-mi obtine dreptul de vizitare si de a tine legatura cu copilul meu?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:40, 8 Septembrie 2014
Inaintati actiune pentru stabilire program vizitare minor.
Din pacate, daca copilul a fost incredintat mamei prin hotarare judecatoreasca, fosta sotie nu trebuie sa va ceara dvs. consimtamantul pentru a pleca cu minorul din tara. Pe de alta parte, nici nu va poate impiedica sa aveti o relatie cu el.

Art. 398 NCC

(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
Buna seara. Probabil ca ati divorțat înainte de intrarea in vigoare a NCC. Faptul ca nu ati cerut la acel moment sa se stabilească un program de vizita, nu va împiedica nimic sa solicitati prin instanța acest lucru, acum.
Solicitati exercitarea autoritatii parintesti in comun si stabilirea unui program de vizitare.


Programul de vizitare se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.

( va puteti adresa instantei de judecata, in vederea modificarii programului de vizitare)


De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.

Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.

Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.

Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.

Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).


Prezenta tatalui in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.

Absenta figurii paterne poate duce la grave carente de ordin emotional.


In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.
Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.





Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.


Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia

Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.


Va puteti adresa si DGASPC.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Familie, exercitare autoritate parinteasca in comun teodosie113 teodosie113 Buna seara!In urma divortului meu copiii sunt cu domiciliul la mine si autoritatea parinteasca comuna cu dreptul fostului sot de a pastra legaturi personale cu ... (vezi toată discuția)
Program cu copilul sarateanusilviu sarateanusilviu Doresc sa stiu cum pot sa obtin un program de sedere cu popilul meu, 7ani fetita\' deoarece sunt divortat de 3 ani, si pana acum un an m am inteles cu fosta ... (vezi toată discuția)
Copil din concubinaj DanutSandel DanutSandel Buna ziua,sunt cu o fata de mai bine de patru ani,din aceasta relatie a rezultat un copil de doi ani,ce drepturi am eu ca tata daca ne despartim? (vezi toată discuția)