avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program cu copilul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program cu copilul

Doresc sa stiu cum pot sa obtin un program de sedere cu popilul meu, 7ani fetita' deoarece sunt divortat de 3 ani, si pana acum un an m am inteles cu fosta sotie, iar de cand sunt intr o relatie corecta si normala cu alta femeie, imi interzice sa iau copila, desi fata vrea sa stea cu mine, si invoca ca ea nu isi imparte copilul cu nimeni. Mentiones ca pana acum un an relatia nea cu fiica nea a fost una zilnica, si am participat corect la intretinerea si cresterea ei, avand impreuna o relatie deosebita. Ma ameninta ca ma da in judecata ca nu i am platit pensia, desi stie bine cat am contribuit, deoarece ne am inteles foarte bine pana am intrat intr o alta relatie. Doresc sa ma ajutati, cum sa procedez sa nu ajung la alte chestii mai putin ortodoxe, ca sa zic asa. Am facut nenumarate sesizari catre politie, precum ca ma instiga, se da la mine, ma loveste doar doar sa o bat. Nu pot riposta deoarece stiu ce urmareste, si ca sa fiu pe calea normala incerc si pe acest site cu intrebarea: ce e de facut? Vreau timpul meu cu fata mea, fara sa fiu deranjat de fosta. E o cale corecta si normala, sau o astept si o calc cu masina? Sunt fiarte indignat si nu cred ca voi rezista mult. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 17:24, 17 Iunie 2015
Calea corecta si normala este o actiune in instanta de stabilire a unui program de vizitare (in timpul saptamanii, in week-end-uri, vacante, sarbatori, aniversari etc) daca nu aveti unul stabilit prin sentinta de divort.

Daca exista program prin sentinta de divort atunci il puneti in executare prin executor sau daca este insuficient avand in vedere ca minora a mai crescut solicitati modificarea/completarea lui tot printr-o noua actiune in instanta.

Durata de judecare a unui astfel de dosar este de aproximativ 1 an, daca va doriti sa reluati si sa mentinenti cat mai curand relatiile cu minora puteti formula si o ordonanta presedintiala prin care sa vi se stabileasca un program provizoriu de vizita ce va fi definitivat ulterior prin sentinta pe fondul actiunii.

Programul de vizitare se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.

De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.


Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.

Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.

Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.

Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).

In caz de neintelegere, se poate proceda la executarea silita a hotararii judecatoresti, cat si la depunerea unei plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea copilului minor.


Prezenta tatalui in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.

Absenta figurii paterne poate duce la grave carente de ordin emotional.


In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.

Vor fi , de asemenea, audiati si martori ( in cauzele de dreptul familiei pot fi audiate si rudele apropiate, date fiind relatii intime derulate intr-o casnicie sau intr-o relatie de concubinaj).




Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.

Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.


Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia

Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.



Succes.


Stimate domn,
Marele risc in aceste situatii este ca fosta sotie sa alieneze copila, care poate sa ajunga sa va respinga la un moment dat. E usor sa inveninezi sufletul unei biete copile, mai ales cand ii spui ca tati are o noua relatie, ca a abandonat-o, ca noua partenera e rea, vrea sa o fure de la mama si multe altele.
Cereti cat mai repede in instanta un program de vizita cu luarea minorei din domiciliu sau de la scoala. Solicitati cat mai mult, daca se poate chiar jumatate din timpul fetitei, cu atat mai mult cu cat afirmati ca aveti o relatie deosebita.
Iar in ceea ce priveste instigarile, fiti cu mare bagare de seama. Evitati pe cat este posibil sa va aflati singur cu dansa singur fara martori, poate inventa orice.
Fosta nu are rude care sunt mai sanatoase la cap? Am citit la un moment dat o hotarare in care predarea si preluarea copilului se facea de catre unchiul si matusa acesteia, tocmai pentru a evita intalnirea dintre fostii soti cu copilul de fata. Ati putea solicita ca predarea/preluarea sa se faca printr-un tert.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la vizitarea minorului conditionat de plata pensiei alimentare llm llm Buna seara! Daca in sentinta de divort nu este mentionat niciun program de vizita, doar suma ce reprezinta pensia alimentara, iar prietenul meu nu si-a mai ... (vezi toată discuția)
Familie, exercitare autoritate parinteasca in comun teodosie113 teodosie113 Buna seara!In urma divortului meu copiii sunt cu domiciliul la mine si autoritatea parinteasca comuna cu dreptul fostului sot de a pastra legaturi personale cu ... (vezi toată discuția)
Extindere program vizitare stefan_71 stefan_71 Buna ziua! In prezent am un program de vizitare minor stabilit de instanta de judecata si as dori ca in anul ce urmeaza sa-i aduc imbunatatiri in sensul de ... (vezi toată discuția)