avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional

Buna ziua!
Am urmatoarea intrebare: este legala emiterea unui act aditional la un CCM, dupa publicarea in MO a unei OUG?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AndaNav , utilizator 15:37, 11 Septembrie 2014
Ce modificare s-a adus la CIM prin actul aditional?
Daca modificarea c.i.m. s-a ivit ca urmare a intrarii in vigoare a unui act normativ, atunci nu mai este necesara incheierea unui act aditional lac.i.m. , ci doar emiterea unei decizii de catre angajator.
Buna ziua!
M-ati intrebat ce modificare s-a adus. Va raspund: in aprilie 2013 s-a publicat in MO, OUG 36, unde la art. 7 scrie despre ce drepturi banesti beneficiaza concediatii colectiv.
Art. 7
Persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
b) venit lunar de completare;
c) plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.
In iunie 2013, societatea unde am lucrat, a emis un act aditional la CCM, care practic anuleaza dreptul celor concediati de a mai primi salarii compensatorii.

Din actul aditional:
''La art. 26.3 se introduc doua noi alineate, alineatul 2 si alineatul 3, cu urmatorul cuprins:
(2) In situatia in care sunt aplicabile dispozitiile OUG 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare, ''societatea'' plateste numai salariatilor disponibilizati in baza OUG 36/2013 care indeplinesc conditiile de acordare a salariilor compensatorii potrivit 26.3, alin. 1 din CCM, doar diferenta dintre suma reprezentata de totalul salariilor compensatorii la care au dreptul potrivit 26.3, alin. 1 din CCM si suma reprezentand totalul drepturilor banesti la care are dreptul conform OUG 36/2013.''
Si repet, acest act aditional a fost atasat CCM-ului in iunie 2013.


Iar art. 26.3 din CCM, suna asa: Pe perioada de valabilitate a prezentului contract, în condiţiile în care ''societatea''. va dispune concedieri colective, salariaţii concediaţi vor beneficia de salarii compensatorii în funcţie de vechimea totală în ''societate'', după cum urmează:
- între 1-5 ani, 3 salarii de bază de încadrare a persoanei respective;
- între 5-l0 ani, 5 salarii de bază de încadrare a persoanei respective;
- între 10-15 ani , 10 salarii de bază de încadrare a persoanei respective;
- între 15-20 ani, 15 salarii de bază de încadrare a persoanei respective;
- între 20-25 ani, 20 salarii de bază de încadrare a persoanei respective;
- între 25-30 ani, 25 salarii de bază de încadrare a persoanei respective.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc
OUG 36/2013 se aplica sectorului bugetar si nu sectorului privat.

Art. 1
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta reglementeaza masurile de protectie sociala de care beneficiaza persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, institute nationale de cercetare-dezvoltare, precum si al societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale, denumite in continuare operatori economici.
.....
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu am inteles raspunsul. Prin acest act aditional ni s-a anulat dreptul la salarii compensatorii.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
AndaNav, utilizator

Alte discuții în legătură

Plati compensatorii si pfa mjjj mjjj Am fost disponibilizat de la posta. In situatia in care imi deschid un PFA si inchei un contract cu o Primarie mai beneficiez de somaj, venit lunar de ... (vezi toată discuția)
Oug 36/2013 alinamadalina alinamadalina Buna ziua,o mare rugaminte la dumneavoastra am primit decizie de concediere in data de 13 sept/2013 ca urmare a restructurarilor facute in compania de stat la ... (vezi toată discuția)
Detalii ordonanta ciubix ciubix Buna ziua.Va rog frumos sa imi precizati daca conform ordonantei 36/2013 persoana disponibilizata primeste aceeasi suma calculata toata perioada, in functie de ... (vezi toată discuția)