avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reevaluare imobilizari asociatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reevaluare imobilizari asociatie

Heeelp! Asociatia noastra a cumparat o cladire. Contractul de vanzare cumparare nu a detaliat cat este suma achitata pentru cladire si cat pentru teren. La reevaluarea pe care am facut-o cateva zile dupa cumparare, evaluatorul a defalcat suma pe constructie si teren. Cum pot sa fac aceasta inregistrare in contabilitate? Cum sa inregistrez ca dintr-o data nu mai am doar o achizitie de proprietate ci am cladire plus teren? Ma poate ajuta cineva?
Cel mai recent răspuns: chivadanciu , utilizator 14:29, 15 Septembrie 2014
Documentul justificativ este dosarul de reevaluare.
Potrivit Ordim nr. 1969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial:



6.2.5. Reevaluarea imobilizărilor corporale
98. -
(1) Entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestor reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu.
..

(1) Reevaluarea imobilizărilor corporale se face la valoarea justă de la data bilanţului


Reevaluarile sunt permise la sfarsit de an. Deci la data intrarii se aplica acest tratament contabil:

6.1.1. Evaluarea la data intrării în entitate
45. -
(1) La data intrării în entitate, bunurile se evaluează şi se înregistrează în contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileşte astfel:
a) la cost de achiziţie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de producţie - pentru bunurile produse în entitate;
c) la valoarea de aport, stabilită în urma evaluării - pentru bunurile reprezentând aport la capital;
d) la valoarea justă - pentru bunurile obţinute cu titlu gratuit.
În cazurile menţionate la lit. c) şi d), valoarea de aport şi, respectiv, valoarea justă, se substituie costului de achiziţie.
(2) Prin valoare justă se înţelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunăvoie între părţi aflate în cunoştinţă de cauză în cadrul unei tranzacţii cu preţul determinat obiectiv.
46.
(1) Costul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică fără scop patrimonial le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.
....
82. - O imobilizare corporală recunoscută ca activ trebuie evaluată iniţial la costul său determinat potrivit regulilor de evaluare din prezentele reglementări, în funcţie de modalitatea de intrare în entitate


Daca in contract nu s-a specificat clar valoarea cladirii si terenului, in baza unei evaluari autorizate veti avea un anumit procent pt cladire si teren din valoarea stabilita de evaluator. Acest procent il veti aplica la valoarea din contractul de vanzare-cumpare (la care adaugati si orice alte costuri aferente achizitiei).


Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie constructii + teren andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 Imi puteti da si mie va rog frumos o parere in legatura cu valoarea imobilului ce se va inregistra in contabilitate...Ideea este urmatoarea: am achizitionat de ... (vezi toată discuția)
Achizitie depozit - firma neplatitoare de tva dana_1985 dana_1985 Buna, va rog frumos sa ma ajutati cu o monografie contabila pt. o firma neplatitoare de tva ,care a achizitionat un depozit in val. de 70000 lei. Dar la firma ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire avas avas Buna ziua, Am o cladire pe firma , reevaluata in noiembrie 2011. Am mers la TAXE SI IMPOZITE , ca sa inregistrez reevaluarea si mi-au zis ca reevaluarea ... (vezi toată discuția)