avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Somatie executare silita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Somatie executare silita

Buna ziua, m-am tot uitat pe forum dar nu am gasit exact ceea ce ma intereseaza. Am contractat in 2008 un imprumut de refinantare de 54 000 lei la o banca. Am platit cam un an si jumatate rata, asa cum este normal, dar, din cauza faptului ca am avut probleme cu locul de munca si scaderi dramatice ale veniturilor. Deci, daca imi aduc minte bine prin 2010 am primit prima somatie de plata la intarzieri, cu amenintatrea de executare silita. La aceea data am vandut masina si am achitat datoria ceruta de banca. Ulterior, datorita veniturilor mici, mai mici decat la dtata la care am luat creditul, am facut cereri peste cereri si banca mi-a acordat o rescadentare cu plata pe un an numai a ratei fara dobanda (ceea ce binenteles ca a mai adaugat o dobanda de vreo 4000 de lei la imprumut).

De la sfarsitul anului 2012 insa, nu am mai putut achita ratele deoarece am fost si bolnav si mi-am pierdut si locul de munca si de atunci am mai lucrat pe ici pe colo, in general part-time, joburi de 2-4 ore remunerate cu salatiul minim pe economie, cu toate eforturile de a gasi un loc de munca stabil... . Mi-am gasit foarte greu un loc de munca acum doua luni (la mine se pare ca este o problema si varsta), si acesta este pe perioada determinata si nu stiu daca se va prelungi de la 1 Octombrie.

Am primit pe 1.08 respectiv 1.09 doua somatii de plata de de la firma de recuperare cu care lucreaza banca in ultima specificandu-se si despre executarea silita si fiind semnata de un cabinet individual de avocatura.

Chiar nu sunt rau intentionat si poate ca, daca acest job ar deveni stabil as putea sa gasesc o solutie sa platesc banii imprumutati dar... .

M-am uitat pe contractul initial, si, desi imi aduc aminte ca banca mi-a cerut atunci copii dupa actele casei si dovada veniturilor sotiei, nu se specifica nicaieri despre giranti (nici nu cred ca a fost sotia cu mine atunci la banca) nici despre locuinta ceva.

Ce as dori sa stiu
1. daca mi se poate executa usor locuinta si daca nu as putea sa obtin doar o proprire pe salariul meu actual (1000 ron net). Daca eu as fi de acord, s-ar putea impune o proprire de 50% sau mai mare?
2. As putea sa obtin o suspendare pe baza clauzelor abuzive? (am citit pe aici, pe forum si pe net)- am comision de risc care nu se specifica la ce foloseste si pentru ce anume este, si se mai specifica in contract ca banca poate sa modifice comisioanele conform politicii interne)
3. Eu si sotia suntem copropietari. Pot sa execute totusi silit apartamentul daca noi am fi divortati?
4. Cum ati proceda in locul meu?
5. Se poate prescrie executarea silita? Se calculeaza ca puteam fi executat silit de la data la care am intarziat prima data cu platile?

Nu mai am ce sa vand macar pentru o plata partiala a datoriei care conform somatiei era la 1.09 de 44995lei. Va rog din suflet, am nevoie de o speranta de care sa ma agat... Daca eram rau intentionat vindeam imobilul. Vreau sa platesc si probabil ca in viitor voi avea si posibilitati financiare pentru acest lucru, nu m-am gandit nicio clipa ca nu voi plati datoria numai ca am fost in imposibilitate.

Am uitat sa mai precizez ca, luna de luna, cat de putin am avut am efectuat totusi o plata desi sumele au fost de intre 30 si 70 de ron...
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
roberth, utilizator
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 10:22, 15 Septembrie 2014
Nu este necesar sa fi depus documente de proprietate asupra bun mobil sau imobil
In caz de executare silita,executorul judecatoresc solicita relatii direct la autoritatile competente
Chiar daca incercati invocarea starii de insolvabilitate,executorul judecatoresc,chiar daca este procedura complexa,poate solicita iesirea din indiviziune
Teoretic exista situatii in care intervine prescriptia,dar dv precizati
Am primit pe 1.08 respectiv 1.09 doua somatii de plata de de la firma de recuperare cu care lucreaza banca in ultima specificandu-se si despre executarea silita si fiind semnata de un cabinet individual de avocatura.
,astfel incat este evident interesul creditorului pentru recuperare credit
Practic, sa inteleg, nu mai este nimic de facut?
Sfatul meu personal este cumva sa vindeti imobilul dvs. si sa va achitati datoria respectiva (asta dupa ce verificati ca nu este inceputa efectiv executarea silita la biroul unui executor judecatoresc!!!; notificarile de la firma de recuperare nu echivaleaza intotdeauna cu o executare silita inceputa, chiar daca ei mentioneaza asa). Este mai bine sa va vindeti dvs. de buna voie imobilul si sa va achitati suma restanta pentru ca, in caz contrar, daca intr-adevar se incepe executarea silita, imobilul respectiv il veti pierde (la executari silite pretul obtinut fiind unul foarte mic, si de 1/2 din valoarea de piata al apartamentului respectiv) si mai ramaneti (posibil!) si cu diferenta de achitat la datorie!
Sfatul meu este sa va calmati !
S-a inceput executare silita?
Ati garantat cumva imprumutul?
Daca raspunsul este negativ,aveti la indemana 2 posibilitati:
1.Contactati firma de recuperari si solicitati un angajament de plata
sau
2.Vindeti apartamentul si toate bunurile care figureaza pe numele dvs. !

1) prin poprire pe salariu nu va pot retine decat 1/3 din el, daca vreti sa platiti mai mult , o puteti face. Datoria dvs e insa prea mare pt a se multumi cu o poprire pe salariu. Se ajunge usor la executarea silita imobiliara.
Decat sa se vanda la licitatie, mai bine il puneti dvs in vanzare, oricum luati mai mult pe el. Chiar daca e o datorie proprie si sotia nu e datoare ( desi nu cred ca la suma asta, datoria e numai a dvs, datoriile facute in timpul casatoriei sunt si ele comune, doar daca sotia ar zice si proba ca nu a stiut de imprumut, ca ati luat banii si i-ati tocat singur ar fi numai datoria dvs), creditorul ar trebui sa ceara partajul bunului, iar cheltuiala cu partajul, cele de executare se vor aduna la datoria dvs.
2) da si ar fi chiar indicat sa va judecati cu banca, acum sau pe calea contestatiei la executare.
3) Casatoriti sau nu, se poate executa.
5) nu poate fi vb de prescriptie.. daca nu ar apela la executor pana la jumatatea lui 2016, ati putea spera.

Alte discuții în legătură

Am o problema,va rog putin ajutor catalinush catalinush Buna ziua,am o mica mare problema,tatal meu a imprumutat bani de la 3-4 banci,sincer nu stiu cum toate i-au dat bani,credit de consum si de aproape 1 an de ... (vezi toată discuția)
Executare silita- se poate ataca act donatie? ella2012 ella2012 buna, Am un credit bancar garantat cu ipoteca pe un apartament. In cazul in care banca imi va declara creditul scadent si va incepe procedura de executare ... (vezi toată discuția)
Firme de recuperare murariu dorina murariu dorina Buna ziua.Acum 5 ani de zile am luat un imprumut de la banca pt nevoi personale in franci elvetieni.Imprumutul a fost girat cu trei proprietati personale.Am ... (vezi toată discuția)