avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca!!!

Va rog frumos sa-mi spuneti ce lege reglementeaza faptul ca angajatului se face contract din prima zi de munca,urmand ca in termen de 20 de zile sa fie inregistrat la ITM??Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:43, 21 Mai 2009
Art. 10. [definiţia legală a contractului individual de muncă]
Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.
Legea 53 / 2003 - Codul Muncii reglementeaza aspectele legate de contractul individual de munca.
Nu ma refeream la acest aspect,ci la faptul ca persoana ce va fi angajata trebuie sa semneze contractul din momentul in care vine la lucru,iar angajatorul are obligatia ca in termen de 20 zile sa depuna contractul!!!!Din cate stiu angajatorul nu trebuie sa inregistreze la itm contractul angajatului din prima zi,dar in schimb angajatul trebuie sa-si semneze CIM.
Art. 276 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, modificat prin art. I pct. 73 din O.U.G. nr. 65/2005, stipuleaza ca primirea la munca a persoanelor fara încheierea unui contract individual de munca, în codiţiile art. 16 alin. (1) din acelasi cod, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă
Conform art. 16 din Codul muncii, modificat prin art. I pct. 3 din O.U.G. nr. 65/2005:
„Art. 16. - (1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.
(2) În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă”.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
codul muncii prin Art. 276 alin. (1) lit. e) stipuleaza ca primirea la munca a persoanelor fara încheierea unui contract individual de munca, în codiţiile art. 16 alin. (1) din acelasi cod, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă
Conform art. 16 din Codul muncii, modificat prin art. I pct. 3 din O.U.G. nr. 65/2005:
Aveti obligativitatea sa incheiati contractul individual de munca cu angajatul din prima zi in care este angajat si obligatia sa-l inregistrati la ITM in termen de 20 de zile de la data semnarii lui.
Orice modificare efectuata pe baza unui contract se inregistreaza la ITM in max 5 zile de la data consemnarii.

Alte discuții în legătură

termen inregistrare cim Crisy Crisy Buna dimineata,termenul de inregistrare al CIM este de maxim 5 zile ? (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata. Dinush Dinush Avem contracte pe perioada determinata. Am prelungit de 3 ori si in 4 dec. expira de drept contractul. In Revisal trebuie sa inregistrez in data de 3 ca ... (vezi toată discuția)
Control itm Alina_C_R Alina_C_R De pe data de 20.09.2010 am inceput sa lucrez la un magazin alimentar, fara sa semnez contract de munca (in proba), si poate ca o sa para ciudat, am cazut de ... (vezi toată discuția)