avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incepand cu a cata luna de sarcina se reduce programul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incepand cu a cata luna de sarcina se reduce programul de lucru cu doua ore?

Buna seara! As vrea sa stiu incepand cu a cata luna de sarcina se poate reduce programul de lucru cu doua ore. Eu sunt insarcinata in doua luni si lucrez numai in picioare si avand in vedere ca am mai pierdut o sarcina nu demult, medicul specialist mi-a spus ca am o sarcina cu risc crescut si e cam riscant sa stau foarte multe ore in picioare. Din cate am inteles de la colegele mele, societatea la care lucrez a mai redus si altor gravide programul dupa ce au anuntat conducerea.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 16 Septembrie 2014
OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă :
Art.2
...
c)salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
....

Art. 13
În baza recomandării medicului de familie
, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Avand in vedere ca textul de lege nu prevede o anumita data de cand se poate solicita reducerea programului de munca, consider ca acest lucru se poate face odata cu instiintarea angajatorului despre starea fiziologica de graviditate a persoanei in cauza fara a fi conditionata de un alt aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariata insarcinata are obligatia sa declare sarcina la itm si medicina muncii? danielraduclarinet danielraduclarinet Buna ziua, avand in vedere ca este angajata la o firma care sediul il are in alt oras, iar la locul de munca nu exista resurse umane, angajata este obligata ... (vezi toată discuția)