avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... protectia maternitatii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

protectia maternitatii

In situatia in care o colega, anunta doar verbal "starea" de sarcina, care sunt pasii care trebuie urmati? Atat de catre angajator, insa si de catre angajata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:23, 16 Octombrie 2012
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã :

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
...
f) dispensa pentru consultaţii prenatale reprezintã un numãr de ore libere plãtite salariatei de cãtre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultaţiilor şi examenelor prenatale pe baza recomandãrii medicului de familie sau a medicului specialist;

Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevãzutã la alin. (1) şi nu informeazã în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia celor prevãzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariate.

Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale.

Art. 15. - Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensã pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lunã, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigaţiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fãrã diminuarea drepturilor salariale.


2. - Ar mai fi foarte multe de spus dar ar insemna sa copiez aici toate articolele de lege.
- De aceea va recomand sa cititi OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã.
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare stare de graviditate ContSters404381 ContSters404381 Buna ziua, Recent am aflat ca sunt insarcinata. Vreau sa va intreb unde trebuie sa anunt acest lucru? Doar la angajator? Sau trebuie si la Medicina Muncii ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatei gravide Monica_1983 Monica_1983 Buna! Am anuntat la servici in scris in urma cu 9 zile ca sunt insarcinata,am adus si o adeverinta medicala si am rugat sefii sa ma ieie in evidenta. Astazi ... (vezi toată discuția)
Cum anunt pe angajator ca sunt gravida? mihjuli mihjuli buna ziua,am si eu o nelamurire....cum sa anunt la locul de munca ca sunt insarcinata ptr ca stiu ca nu o sa le pice bine si o sa faca tot felul de ... (vezi toată discuția)