avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

buna seara,
as dori, va rog mult, o lamurire in ceea ce priveste urmatoarea situatie: eu si sotia avem un baietel de 7 luni jumatate, nascut in februarie 2014. la data nasterii copilului, sotia nu realiza si nici nu realizase venituri in ultimele 12 luni, iar eu eram in somaj indemnizat. intre timp, in lunile martie-aprilie eu am lucrat, apoi am stat in somaj neindemnizat pana luna aceasta, iar acum sunt din nou angajat. pot beneficia de acel stimulent de insertie de 500 ron tinand cont ca sotia sta acasa, iar eu am inceput din nou serviciul?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ionut31 , utilizator 20:36, 20 Decembrie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sau stimulent de insertie trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, somaj indemnizat etc.)

2. Cred ca dvs. indeplineati atunci, in februrie 2014, aceste conditii si puteati beneficia de CCC si apoi iar de indemnizatie de somaj, de acolo de unde a ramas cand ati intrat in CCC.

3. Daca indepliniti conditiile de la pct.1 si acum aveti venituri din salarii puteti sa solicitati direct stimulent de insertie (fara a mai intra mai intai in CCC).
Buna seara, domnule Tudor
In primul rand va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra, intotdeauna ati fost un gentleman in aceasta privinta. Am niste neclaritati/intrebari si anume:
1. in cazul nostru, sotia nelucrand in ultimii 4 ani de dinaintea sarcinii, eu aveam posibilitatea (realizand venituri impozabile in anul premergator nasterii) intrarii in CCC? nu se considera ca daca sotia sta acasa, sotul nu are dreptul la CCC indiferent?
2. unde as putea sa ma adresez, ca institutie, in vederea obtinerii acestui stimulent de insertie? Directia de Prestatii Sociale? - in cazul in care as fi eligibil.
3. situatia particulara in sine... copilul s-a nascut in februarie 2014. pentru ultimele 12 luni: pana in mai 2013 am fost angajat, apoi am intrat in somaj indemnizat, deci nasterea a avut loc in timpul somajului indemnizat. nu am intrat in CCC (sincer, nu credeam ca pot, sotia nelucrand, mi se parea ilogic); apoi am lucrat din martie pana in aprilie si am incheiat contractul de comun acord, intrand in somaj neindemnizat. incepand de luna aceasta lucrez iar, contract perioada nedeterminata.
1. - Oricare dintre parinti poate beneficia de indemnizatie pentru CCC sau stimulent de insertie, indiferent de statutul celuilalt parinte.
- Dvs. indeplineati conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sau de stimulentul de insertie.

2. Va adresati Primariei (Serv. Asistenta Sociala) sau direct Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.

3. - Nu intotdeauna ce vi se pare dvs. a fi ilogic este si ilegic.
- Logica dvs. nu a functionat si ati avut de pierdut.
- Vad ca sunteti mai vechi pe forum, de ce nu ati apelat mai inainte la noi?

4. - Mergeti urgent sa solicitati stimulentul de insertie.
- De la Primarie luati lista cu actele necesare.
- Veti primi stimulentul de la data depunerii actelor.
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna seara!
Am depus actele imediat dupa raspunsul dumneavoastra, iar luna aceasta deja am intrat in plati, primind chiar si retroactiv, asa cum ati spus dumneavoastra, de la data depunerii actelor. Azi, la cateva zile de la primirea primilor bani, am primit prin posta si adresa de la agentia de plati care confirma acordarea stimulentului.
In primul rand, dorim sa va multumim din suflet pentru consiliere si sa va transmitem o parte din bucuria copilului care a primit deja cadourile aferente sumei :).
Ia al doilea rand, o mica intrebare: la situatia descrisa mai sus si anume

"3. situatia particulara in sine... copilul s-a nascut in februarie 2014. pentru ultimele 12 luni: pana in mai 2013 am fost angajat, apoi am intrat in somaj indemnizat, deci nasterea a avut loc in timpul somajului indemnizat. nu am intrat in CCC (sincer, nu credeam ca pot, sotia nelucrand, mi se parea ilogic); apoi am lucrat din martie pana in aprilie si am incheiat contractul de comun acord, intrand in somaj neindemnizat. incepand de luna aceasta lucrez iar, contract perioada nedeterminata. "

si tinand cont de adresa primita astazi care anunta aprobarea stimulentului de insertie optiunea 1", cata perioada o sa primesc acest stimulent? pana la implinirea varstei de 1 an a copilului sau a celei de 2 ani?
Va multumesc frumos
1. Ma bucur ca ati rezolvat problema! Cand mai aveti probleme de acest gen apelati la noi mai din timp.

2. Stimulentul de insertie il veti primi pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

3. Daca in decizia de la AJPIS scrie ceva in legatura cu "optiunea 1" asta inseamna urmatoarele:

- Dvs. puteti opta pentru CCC pana la varsta de 1 an (optiunea 1) sau pentru CCC pana la varsta de 2 ani (optiunea 2).
- Cand se solicita direct stimulentul de insertie (fara a intra in CCC) se considera ca ati optat pentru varianta de CCC pana la varsta de 1 an.
- In acest caz puteti oricand sa solicitati sa intrati in CCC (si vi se va suspenda plata stimulentului de insertie) dar puteti beneficia de acest concediu doar pana implineste copilul 1 an.
- Daca reveniti la serviciu inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia in continuare de stimulentul de insertie pana ce copilul implineste 2 ani.

4. - Deoarece mama poate sta acasa cu copilul eu va recomand sa primiti in continuare stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
- Faceti o scrisoare catre angajator prin care anuntati ca primiti stimulentul de insertie si anexati si o copie dupa decizia de la AJPIS.
- Pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie nu puteti fi concediat decat daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil catalinhabet catalinhabet Detin o Intreprindere Individuala de 3 ani si primii ani am fost pe pierdere si ultimul an pe profit. Sotia nu este angajata si vreau sa stiu daca pot primi eu ... (vezi toată discuția)
Somaj sau concediu crestere copil danapauss danapauss am o fetita cu handicap grad 1,sunt asistent personal,am nascut in septembrie un baietel si am optat sa raman angajata si sa primesc stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Maternitate Lutzu21 Lutzu21 Buna ziua. Sotia mea are contract de munca inregistrat din data de 15 ianuarie 2014 iar in luna noiembrie in perioada 15-20 este preconizat sa nasca. are ... (vezi toată discuția)